Még egy epres, most ezerrel
tombol a szezon, most finomak, szépek, édesek, zamatosak. Mákkal együtt meg
varázslatosak ☺ Egy egyszerű
tejberizs megturbózva egy kevés mákkal,
aztán már csak meg kell koronázni a félbevágott eprekkel és néhány friss
mentalevélkével.
1,5 dl-es mérővel kimért rizottó
rizs
Kb 1,5 – 2 dl víz
½ liter tej
1 evőkanál vaj
só
kristálycukor
vaniliás cukor
1 kicsi fahéjrúd (3 cm)
3 szem szegfűszeg
2 evőkanál darált mák
eper
menta levelek
A tejberizs főzésére bizonyára
mindenkinek megvan a maga praktikája. Én először vízzel kezdem, a sóval és a
vaniliás cukorral. Amikor ezt már majdnem elfőtte, akkor jön a tej. Néha
megkeverem, ízesítem még a cukorral, beleteszem a többi fűszert is és 15 - 20
perc alatt készre főzöm. Leveszem a lángról és ekkor keverem bele a vajat,
azzal már nem főzöm tovább, hanem fedő alatt hagyom állni 10-15 percet.
Ennyi idő alatt már tud hűlni egy
kicsit, ekkor tettem bele a mákot és elkevertem, majd a poharakba adagoltam.
Letakartam a poharakat is, így a
még meglévő folyadékot is mind beszívta a rizs és a mák. Evés előtt rátettem a
felszeletelt epreket, a menta leveleket és egy pici porcukorral megszórtam.
Langyosan, de hidegen is kiváló, nem is igazán desszert, egy leves utáni
második inkább. Vagy vacsora, ahogy nekem is volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése