a sütőtökös változat, mert ez
izgatott jobban. A legújabb kedvencemből, a Hokkaido tökből készült de biztos
hogy a többi sütőtök fajta is alkalmas erre a szerepre. Arra kell csak
figyelni, hogy a cukor mennyiségét próbáljuk meg az egyéni ízlésen túl a tök
édességéhez igazítani.
Hozzávalók 2 kisebb rúdhoz
30-35 dkg lereszelt sütőtök
só
10 dkg darált mák
1 kisebb citrom reszelt héja
1-2 teáskanál méz
½ citrom leve
8-10 dkg cukor
fahéj
vaj vagy olaj a lapok kenéséhez
kevés zsemlemorzsa vagy búzadara
a vajazott lapok megszórásához
A reszelő nagyobb lyukán lereszeltem
a tököt (ezt már korábban megtettem és dobozolva várt a hűtőben). Nagyobb
csipet sóval megszórtam és jól összeforgattam. Amíg állt, összekevertem a
darált mákot, a cukrot és a citromhéjat. Kanalanként az időközben
megereszkedett tökhöz adagoltam a mákos keveréket és alaposan összeforgattam.
A citrom levét is ekkor tettem bele.
Fontos, hogy ha a tök vizesebb
fajta (kanadai- vagy sonkatök) akkor levet ereszthet. Azt ki kell belőle
nyomkodni ! Ennek egy csepp leve sem keletkezett, a töltelék majdhogynem
száraznak tűnt.
A nedves konyharuhán egymásra
tettem a réteslapokat, rétegenként megkentem az olvasztott vajjal. Most 2 lap
jutott egy rúdra, a felső is kapott egy kis vajat majd egyik végén 10 cm-es
sávban megszórtam búzadarával. Erre halmoztam a tölteléket, melyet meg is
formáztam szalámi formájúra.
A konyharuha segítségével
lehetőleg jó felcsavartam, a végeit behajtogattam és ment a sütőpapírral
kibélelt sütőlapra. A tetejére most a maradék vajat kentem, de tojássárgájával
még szebb, barna színt tudunk elérni.
Légkeveréssel sült először 200º C fokon 10 percig, majd 180-on
30-35 percig. Kivéve hagyni kell hülni, utána szépen szeletelhető.
Örültem , hogy szép magas maradt,
az íze meg fantasztikus. Hihetetlen, mit tett az édes zamatos sütőtök a mákkal:
megsokszorozta az ízeket. Nyári időszakban főzőtökkel is készítik ezt a rétes,
de egészen biztos, hogy az egy merőben más élmény lehet. Ez annyira csillagos
ötöt, hogy nálam ez marad „A” tökös-mákos ☺ Egy kevés porcukor a tetejére és jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése