a quiche jó dolog, nagyon sokféle
töltelékkel készíthetjük. Nem más, mint egy sós pite, az enyémben ráadásul a
tészta is egy kicsit más. Tejföllel könnyített omlós, amibe aztán bátran
pakolhatjuk a tölteléket. Elfekvő készletek kisöprésére is kiválóan alkalmas ☺
20 dkg liszt (finomliszt ¼ rész
tönkölyliszttel keverve
1 púpozott evőkanál sertészsír
3 – 4 evőkanál tejföl
só
½ sütőpor
20 dkg zöld spárga blansírozva
8 dkg speck sonka
10 dkg tehéntúró
2 tojás
4 evőkanál tejföl
5 dkg reszelt sajt
só
frissen őrölt narancsbors (vagy tarka,
fekete, ízlés szerint)
snidling apróra vágva
szezámmag
A tésztát előző nap elkészítettem
és a hűtőben pihent, de legalább 2 óra pihentetés mindenképpen kell neki. A
lisztbe belekevertem a sót és elmorzsoltam benne a hideg zsírt. A tejfölt
kanalanként adagolva sima tésztát gyúrtam.
Másnap a folpackból kiszedve még
átgyúrtam, kinyújtottam és a kerámia formába simítottam. Szépen elegyengettem
az oldalánál, az alját villával megszurkáltam, majd sütőpapírt tettem ár, arra
pedig kavicsokat nehezéknek.
180ºC – ra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 10 percig sütöttem, végül
eltávolítottam a nehezéket és a tésztát még 5 percig sütöttem.
Amíg sült a spárgát blansíroztam, a sonkát pedig vékony csíkokra vágtam.
A tojásokat felvertem, belekevertem a túrót, a fűszereket, majd a tejföl
következett, de azt már csak kanállal forgattam össze, különben nagyon
felhígul. A tészta egyik oldalára csak sonkát tettem, a másikra a spárgát és
némi sonka jutott oda is. Fekete szezámmaggal azért megjelöltem, melyik –
melyik oldal ☺ Az egészet nyakon öntöttem a töltelékkel és visszatettem a
sütőbe. 30 – 35 perc alatt ugyanazon a hőfokon szép pirosra sütöttem.
Melegen és hidegen is finom, de
kicsit azért várni kell vele sütés után, hogy könnyebb legyen szeletelni. A
tészta ropogós – omlós, a töltelék kellemesen lágy, egyszóval ez egy nagy
találmány.
Nagyon nagyon szep <3
VálaszTörlés