vagy becsületes nevén Bryndzové
haluśky az egyik nagy
kedvencünk, Szlovákiában mindig enni kell ilyet. Több változata is létezik, ez
most az alap verzió, amit elkészítettem. Egyszerű, igazából a krumpli reszelése
a munka fárasztó része, a többi már nem több, mint amikor sima nokedlit
készítünk.
50-60 dkg régi krumpli
35 dkg rétesliszt
1 egész tojás
½ kk. só
1 evőkanál olvasztott zsír
25 dkg bryndza
1 nagy pohár tejföl
10 dkg kolozsvári szalonna
A szalonnát vékony csíkokra
vágtam és lepirítottam már abban a nagy lábasban, amiben az étel majd elnyeri
végleges formáját. Kiszedtem a zsírból őket és félretettem.
A sok fellelhető recept közül a
Lajos Mari félét használtam. A krumplit nagyon vékonyra és rövid szálasra
reszeltem (itt indokolt a segítség igénybe vétele, nekem kellett ☺ ). Először parmezán reszelővel
próbálkoztam, végül a kisebb lyukú sajtreszelő lett a nyertes. A lereszelt
krumplihoz hozzáütöttem a tojást, beletettem a sót és a zsírt és elkevertem,
Ezután kezdtem a lisztet hozzá adagolni. Lágyra hagytam viszonylag a tésztát,
hogy könnyebb legyen a nokedli szaggatón átnyomni. Bár több helyen ajánlják,
nem nyomtam ki a krumpliból a lét.
Forró sós vízbe szaggattam bele a
tésztát és 5 – 6 percig főztem. Ezután szűrőbe öntöttem, lecsepegtettem, de nem
öblítettem le. Egyenesen az időközben felforrósított szalonna zsírral elkevert
juhtúróra borítottam rá. Elkevertem, végül a felmelegített telfölt is
belekevertem. Végig égett a láng az edény alatt, néhányszor elkveretem és tálaltam.
A szalonna csíkokat a tányéron szórtam rá.
Mennyei eledel, és sokkal
egyszerűbb, mint hittem. Jó szaftosan, nem sajnálva a hozzávalókat az igazi. Tanácsos először csak kicsi adagot szedni belőle, mert igen laktató.
De szeretem én is! Laktató, de mégis szívesen repetálna az ember :D
VálaszTörlés