2017. április 25.

Juhtúrós sztrapacska

vagy becsületes nevén Bryndzové haluśky az egyik nagy kedvencünk, Szlovákiában mindig enni kell ilyet. Több változata is létezik, ez most az alap verzió, amit elkészítettem. Egyszerű, igazából a krumpli reszelése a munka fárasztó része, a többi már nem több, mint amikor sima nokedlit készítünk.


Hozzávalók:

50-60 dkg régi krumpli
35 dkg rétesliszt
1 egész tojás
½ kk. só
1 evőkanál olvasztott zsír
25 dkg bryndza
1 nagy pohár tejföl
10 dkg kolozsvári szalonna

A szalonnát vékony csíkokra vágtam és lepirítottam már abban a nagy lábasban, amiben az étel majd elnyeri végleges formáját. Kiszedtem a zsírból őket és félretettem.

A sok fellelhető recept közül a Lajos Mari félét használtam. A krumplit nagyon vékonyra és rövid szálasra reszeltem (itt indokolt a segítség igénybe vétele, nekem kellett ☺ ). Először parmezán reszelővel próbálkoztam, végül a kisebb lyukú sajtreszelő lett a nyertes. A lereszelt krumplihoz hozzáütöttem a tojást, beletettem a sót és a zsírt és elkevertem, Ezután kezdtem a lisztet hozzá adagolni. Lágyra hagytam viszonylag a tésztát, hogy könnyebb legyen a nokedli szaggatón átnyomni. Bár több helyen ajánlják, nem nyomtam ki a krumpliból a lét.


Forró sós vízbe szaggattam bele a tésztát és 5 – 6 percig főztem. Ezután szűrőbe öntöttem, lecsepegtettem, de nem öblítettem le. Egyenesen az időközben felforrósított szalonna zsírral elkevert juhtúróra borítottam rá. Elkevertem, végül a felmelegített telfölt is belekevertem. Végig égett a láng az edény alatt, néhányszor elkveretem és tálaltam. A szalonna csíkokat a tányéron szórtam rá.

Mennyei eledel, és sokkal egyszerűbb, mint hittem. Jó szaftosan, nem sajnálva a hozzávalókat az igazi. Tanácsos először csak kicsi adagot szedni belőle, mert igen laktató. 

1 megjegyzés: