2017. december 31.

Sonkás brindzás sajttekercs

az úgy történt, hogy egy nagyobb darab (jó nagy darab) finom óvári trappista sajtunk maradt. Pogácsa természetesen készült, de kellett még valami.... a sajttekercs, amit húsvétkor kóstoltam, de magam még nem készítettem. Eddig.


Hozzávalók:

30 – 35 dkg trappista vagy gouda sajt
20 dkg brindza
2-3 dkg vaj
5 dkg natúr krémsajt
petrezselyem, kapor vagy más zöldfűszer ízlés szerint
sonka vékonyra szeletelve (Prágai sonka a legjobb talán hozzá)

Ahogy utána olvastam, egyszerűnek tűnt, ráadásul a sajt olvasztására majd kinyújtására különösen kíváncsi voltam. Feltettem egy nagyobb lábasba vizet, a sajtot pedig kb. 2 centis szeletekre vágtam. Úgy csomagoltam folpackba, hogy a darabokat egymás mellé téve kb. egyforma vastagságú tömböt kapjak. Így egyenletesen tud a hő hatására olvadni.
A csomagot ezután celofán sütőzacskóba tettem és a forrásban lévő vízbe tettem. Egy hosszabb kanálra szükség lesz, mert nem akart lent maradni, ezért lenyomtam hogy ellepje a víz. Hagytam csendesen forrni és kb. 20-25 perc múlva már érezhető volt hogy teljesen megolvadt, folyósnak éreztem.


Amíg ez megtörtént, elkészítettem a zöldfűszeres krémet. A hozzávalókat villával összekevertem, úgy mint a túrót, nyomkodva. Mentek bele a zöldfűszerek, de ez esetben só nem kellett, mert a brindza elég sós volt.

A munkalapra folpackot terítettem ki és ráöntöttem a sajtmasszát, nagyon jópofa volt, ahogy terült szét. A tetejére is folpackot simítottam és nyújtófával kinyújtottam úgy fél centi vastagra,nagyjából téglalap alakúra. Megkentem a fűszeres masszával (kicsit nehezen ment, ezt is végül a fólia segítségével a nyújtófával egyengettem el. A sajt ugyanis puha még, óvatosan kell vele bánni. Végül rátettem egymást fedve a sonka szeleteket és mint a rétest feltekertem. Konyharuhával letakarva hideg helyre tettem, majd néhány óra múlva már lehetett szeletelni.
Nem csak szép és mutatós, de nagyon finom is. Persze elengedhetetlen hogy jó minőségű sajtot használjunk.



Ezzel a bejegyzéssel kívánok mindenkinek nagyon boldog újévet! Jövőre folytatjuk ☺

2 megjegyzés:

  1. Régi emlékek jöttek elő. Fiatal koromban sok sajttekercset készítettünk. Itt az idő újra kipróbálni. Kösz az ötletet. Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nektek is nagyon boldog Újévet Ani ! Igen, ez a régi időkből, a hidegkonyha fénykorából lehet ismerős. Tejivó meg Mézes Mackó ..... régen volt.

      Törlés