Most sütöttem először így
kacsamellet, nagyon-nagyon finom. Igazán rozéra sikerült, vajpuha volt. A
régóta itthon lévő ecetes gyöngyhagyma pedig újjászületett így, nem véletlen,
hogy eddig nem fogyott el. Köretként még egy kisebb édesburgonya került, csak
egyszerűen megsütve.
fejenként 1 fél bőrös kacsamell
filé
2 édesburgonya
1 üveg ecetes gyöngyhagyma (de
apró szemű frissből jobb biztosan)
nádcukor
méz
gránátalma szirup vagy balzsamecet
1-2 dkg vaj
só
frissen őrölt tarkabors
friss tavaszi zöld díszítésnek
(ez zsázsa)
Nagyon nem vagyok oda a gyárilag
ecetezett dolgokért, ez a gyöngyhagyma is kissé vadnak tűnt, amikor
felbontottam. Leöntöttem a levét, jól beáztattam hideg vízbe, majd
lecsepegtettem a kis hagymákat. Egy lábasba kevés vajat tettem, 1 teáskanál
nádcukrot kissé megolvasztottam benne, majd rátettem a hagymákat. Annyi vízzel
öntöttem csak fel, hogy teljesen el sem lepte. Sóztam és öntöttem hozzá a
gránátalma szirupból. Végül egy kevés mézet is csurgattam rá.
Fedő nélkül kis lángon főztem,
kb. 10 perc után a levét elfőtte és kezdett barnulni. Szinte ragacsos lett,
ekkor már nem kevertem, csak rázogattam az edényt. Végül még egy darabka vajat
beledobtam, elzártam a gázt és félretettem.
A kacsamell (sütés előtt már 1 jó
órával vegyük ki a hűtőből! ) bőrét rombusz formában beirdaltam, sóval borssal jól bedörzsöltem és a bőrös
felével lefelé száraz, hideg serpenyőbe tettem. Lassú tűzön sütöttem, jó sok
zsírt kiengedett, ezt folyamatosan leöntöttem alóla. Közben a sütőt
előmelegítettem 160-170ºC fokra
alsó-felső állásban.
Amikor már eléggé megpirult a
bőr, a külseje ropogóssá vált, megfordítottam és a húsos felét is sütöttem 1
percig. Végül kivettem a serpenyőből (mert nem sütőbe való a nyele miatt) és
áttettem egy kis tepsibe a bőrös részével felfelé fordítva.
10 percig sütöttem, így egészen
rozé lett. A sütési időtől függ a végeredmény, aki teljesen átsülve szereti,
adjon még neki újabb 10-15 percet.
Ami nagyon fontos, hogy amikor
kivettem a sütőből, 10 percig még pihentettem, mielőtt felvágtam.
Amíg pihent, addig a félig már
előfőzött édesburgonyát hasábokra vágtam, sóval, borssal fűszereztem és a
kacsához használt serpenyőben, a kevés benne lévő zsírban átpirítottam.
Tálaltam, a kacsamellet
keresztben 2 cm-es darabokra vágtam, végül még egy kis zölddel megdíszítettem.
Megjegyzés: ha még lassabban
sütjük a bőrös oldalt, akkor (talán) az egész zsírréteg ki tud sülni belőle és
kőkemény ropogós bőr marad csak. Ez nem ilyen lett, de mivel nem szeretem a
bőrt, nem zavart, mert az egész így jó szaftos maradt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése