Télbúcsúztatónak szántam ezt a
kevert, egyszerű de nagyon nagyszerű süteményt. Az utolsó, még „raktáron” lévő
fagyasztott natúr gesztenyemasszának keresgéltem méltó helyet, de nagyon krémes
dolgot nem akartam most. Ez azonban a jó kis házi rumos meggyel...... pazar
lett.
2,5 dl-es bögre vagy mérőpohár ez
lesz most a mércénk, mérleg sem kell.
2 bögre liszt (1 búza finomliszt
+ 1 tönköly finomliszt)
1 cs. sütőpor
csipet só
1 bögre kristálycukor
1 cs. vaniliás cukor
2 tojás szétválasztva
25 dkg natúr gesztenyemassza
½ bögre semleges olaj
1 bögre natúr sűrű joghurt
2 evőkanál süthető csokireszelék
vagy darabkák
1 bögre rumban eltett meggy
(helyette mehet meggybefőtt)
2-3 evőkanál rumos meggy lé
(helyette rum)
A fagyasztott gesztenyemasszát
felengedés nélkül (!!) nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Így könnyű, pelyheket
kapunk. A rumos meggyet pedig tegyük bele egy szűrőbe és csepegtessük le
alaposan.
Az általában szokásos módon állítottam
össze ezután a tésztát. A tojások sárgáját a cukrokkal, olajjal , végül a
joghurttal kihabosítottam. A liszteket a sütőporral elkevertem és ezt is a
keverékbe forgattam. Végül ment bele a lereszelt gesztenye és a csoki darabkák is.
A fehérjéből a sóval kemény habot vertem, amit óvatosan a tésztához forgattam.
Egy 20x32 cm-es sütőedényt
kivajaztam, megszórtam rétesliszttel és ebbe simítottam bele a masszát. A rumos
meggyet egy kevés liszttel megszórtam, összeforgattam és a tészta tetején
elosztottam.
Légkeveréssel 180ºC-on sütöttem először 10 percig.
Majd a hőfokot kicsit csökkentve (kb. 160-ra) további 40-45 percig sült.
Tűpróba fontos, mert a sütési idő az edény méretétől is függ. Ez így 5 cm magas
lett, idő kellett, hogy átsüljön.
Ha kihűlt, lehet szeletelni. A
tetejére egy kis porcukor, csokoládéöntet, esetleg tejszínhab mehet. De a
legjobb hozzá egy kevés meggylikőrt vagy egy édes vörös csemegebort iszogatni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése