2014. június 16.

Cukkini főzelék polenta „virággal”

Az utóbbi években teljesen leszoktam a főzelékekről. A hagyományos ízek és állagok  már nem nyújtottak semmilyen élményt, ezért más módon használtam fel az általam nagyon kedvelt zöldségféléket.
Fordult azonban a kocka és ma úgy döntöttem, Szatmári Feri nyomdokaiba lépek, az ő újszerű íz- és eljárás kombinációi izgalmasnak ígérkeznek. Egy ideje már figyelemmel kísérem a tevékenységét, most jött el a pillanat, hogy valami hasonlót és is elkövessek.



Hozzávalók (2 adag) :

2 db közepes méretű cukkini
2 sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanálnyi vöröshagymakrém – esetleg újhagyma
1 evőkanál vegyes darabolt, fagyasztva szárított zöldség
reszelt citromhéj  egy kevés citromlé
1 teáskanál kukorica keményítő
snidling
nagy marék összevágott friss menta

A feltéthez (polenta „virág”)

100 ml instant ploenta
250-300 ml víz
késhegynyi kurkuma
piros chilipehely

Első lépésként jöjjön a főzelék:

Olivaolajon kicsit átforgattam a vöröshagymakrémet, rádobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát és rászórtam a szárított zöldségeket. A felszeletelt sárgarépát tettem bele először és kezdtem pirítani, majd kevés vízzel felöntve párolni. Sóztam is és egy kevés citromlevet, valamint reszelt citromhéjat tettem hozzá.
Amíg főtt, a cukkinit csíkosra hámoztam, negyedeltem, majd felszeleteltem. A kukorica keményítőt kevés vízben csomómentesre kikevertem.

A répát hagytam még roppanós állagúra, hozzáadtam a cukkinit és egészen rövid idő alatt a kívánt ropogós, de nem nyers állagúra pirítottam – pároltam.

Felöntöttem vízzel – először csak kevéssel  - beleöntöttem a keményítőt és további víz hozzáadásával beállítottam a kellő sűrűséget.

Kicsit forraltam, majd a gázt elzárva belevagdostam a snidlinget, beleborítottam a mentát, összekevertem és fedővel letakartam.

Amíg állt, a polentával tudtam foglalkozni. Kis edénybe olivaolajat öntöttem, beleszórtam a kurkumát és a chilipelyhet, sóztam is. Felöntöttem a vízzel, beleszórtam a polentát és 2 – 3 perc alatt sűrűre főztem. Kistányérral letakartam, majd pár perc után beolajozott vágódeszkára terítettem, olyan 1 cm vastagságúra.



Kicsit hagytam dermedni, utána sütemény kiszúróval kiszaggattam a virág formákat.
Ezeket serpenyőben még kicsit meg is sütöttem, de ez a lépés már túl sokat nem tett hozzá.



A főzelékhez feltétként tálaltam a polentát... nagyon jó kis összeállítás lett.

Egyszerűbb megoldásként a polentából fagylaltos kanállal gombócokat is szedhetünk, akkor a kiterítést és sütögetést megspórolhatjuk (pl. idő hiánya miatt).

2 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, nagyon. Cukkini nagy kedvenc. De még gyorsan spárgával is kéne valami hasonló, nem? Mikor Németországban voltam anno ;) akkor épp spárgalázukat élték a helyiek. Akkoriban itthon még nagy különlegességnek számított, szinte csak üvegben lehetett kapni pont olyan helyzetben volt mint most az articsóka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most is spárgaláz van náluk :) Érdekes, egészen fehér és nagyon vastag spárgákat láttam a piacokon is.

      Törlés