Kaptam az egyik
szomszédasszonyomtól egy szép, méretes, kb. 30 cm hosszú cukkinit ☺ Több minden is megfordult a fejemben, de
aztán a töltött változat mellett döntöttem ..... sajnáltam volna feldarabolni ezt a szép példányt.
Hozzávalók:
1 tökméretű cukkini
1 zacskó előgőzölt barna rizs (125 gr-os)
½ szál kolbász – nálam a Pick féle Dárdás volt
3-4 evőkanál joghurt vagy tejföl
reszelt sajt (Parmezán, Grana Padano)
vöröshagymakrém
kapor
snidling
színesbors
chilipehely
só
citromlé
A cukkinit hosszában félbevágtam és egy erős evőkanállal kikapartam a
magjait. Fontosnak tartottam valahogyan előpárolni egy kicsit, hiszen a
töltelékben már minden főtt lesz, annyi időre megy csak a sütőbe, hogy
összesüljön, az ízek összeérjenek.
Egy nagy tepsibe belevaló rácsot tettem és rátettem a sóval,
chilipehellyel és borssal megszórt félbevágott cukkiniket. Vizet öntöttem alá,
kb. 1 ujjnyit és alufóliával letakartam, jól lezárva. A gázra tettem oda, a
kevés víz pillanatok alatt fel is forrt és a gőzben néhány percig párolódott a
cukkini. Ennyi elég is neki, de ennyi kell.
A barna rizst zacskóstól sós vízben megfőztem, majd lecsepegtettem és
félretettem. Olivaoljara egy kevés vöröshagyma krémet nyomtam, majd ment is rá
a felkarikázott kolbász. Éppen csak átforgattam, hozzáadtam a rizst és
megszórtam snidlinggel és kaporral.
Az előbb használt tepsit vékonyan kikentem olivaolajjal. Megtöltöttem a
rizzsel a két fél cukkinit, majd a joghurtot egy kis sóval, citromlével és
jókora adag kaporral elkevertem és elosztottam a tetején.
A reszelt sajt zárta a sort, majd koronaként rákerültek a kápia paprika
szeletek (opcionális).
Finom, könnyű, igazi kánikulai ebéd. Konklúzió: a cukkini szerkezetéből
adódóan szinte eltűnik, lévén nagy része víz. Tökből feltehetően kicsit
„vastagabb” étel születik (de csak kicsit) a tököt azonban hosszabb ideig
párolnám, mielőtt megtöltöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése