ez a legegyszerűbb tészta... az
eredeti változatban tényleg csak a fokhagyma szerepel. Kicsit azért
emberesebbre szerettem volna, így született meg ez a kolozsvári szalonnával
felturbózott változat.
Mikor készítsünk fokhagymás
tésztát, ha nem most, a friss fokhagymák idején. Fontos, hogy jó minőségű
durumtésztát használjunk hozzá, mert annyira kevés az összetevő, hogy a tészta
íze is fontos szerepet játszik.
Hozzávalók (2 adag):
25 dkg durum spagetti
4 gerezd fokhagyma
1 nagy marék felkockázott és
lepirított húsos kolozsvári szalonna
néhány szelet piros hegyes erős
paprika
reszelt parmezán vagy grana
padano sajt
frissen őrölt szines bors
chili pehely
só
Előkészület: ha szép kolozsvári
szalonnát találunk, akkor érdemes egy nagyobb darabot felkockázni és először
pici vízben párolni, majd zsírjára sütni. A zsírt félretenni, a szalonna
kockákat pedig egy dobozban a hűtőbe tenni. Ilyenkor, mint ez a tésztás étel
is, csak elő kell venni belőle, amennyi szükséges.
Az erős paprikából néhány szeletet
olivaolajon megsütöttem és félretettem. Ez a lépés nem szükséges akkor, ha a család minden tagja szereti a csípőset, akkor ez az olaj lesz a tészta alapja.
A spagettit sós vízben 8 perc
alatt al dentére főztem.
Közben olivaolajat öntöttem egy
lábasba és a kis kockákra vágott fokhagymát óvatosan kezdtem pirítani
kevergetve, nehogy megégjen. Hozzátettem a szalonna kockákat is és a tészta
főzővizéből 2 evőkanállal.
A tésztát leszűrtem, ráöntöttem a
fokhagymás alapra és összeforgattam.
Előmelegített tányérokba szedtem,
megfűszereztem és megszórtam a reszelt sajttal. A sajátomat még az olajban sült
paprika szelettel pikánssá tettem.
Finom, gyors, csak ajánlani tudom
☺
Nagyszerű ízek, Gabika! Pedig milyen egyszerű és ráadásul gyors kaja :)
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg így van. Sokszor pont az ilyesmi nem jut eszünkbe, mikor ötlet kéne :)
TörlésIlyet én is szoktam-rajongok érte; rajongok az egyszerűségéért és a rendkívüli finomságáért! :D
VálaszTörlésMost különösen jó, finomak a fokhagymák :)
Törlés