2014. július 17.

Sárgabarack lekvár - kétféle

A mi lekvárunk ☺ Ez a legjobb és a lényeg benne. Hogy olyan, mint sehol máshol, csak gyerekkorban volt... amikor hatalmas szelet vajas kenyérre kentük... frissiben... persze, ha sikerült, mert többnyire a kamra mélyére került a lekvár későbbi felhasználás céljából.



Rengeteg recept és leírás variálja ezt a néhány hozzávalót különböző arányban és módokon. Nem is azért írom meg, hogy újat próbáljak mondani, hanem hogy megmaradjon nekünk, ott legyen a többi recept között és még véletlenül se legyen elfejetve.

Hozzávalók

szűk 6 kg kajszibarack (kimagozott súly!)
kb. 3,80 kg kristálycukor
3 csapott teáskanál citromsav
levendulavirág próbaképpen


Ebből a mennyiségből 8 db 7 dl-es üveggel lett. Ami kimaradt, abba ment a levendula és további 2 db 3 dl-es üveg telt meg vele. Éppen csak egy kevés maradt a kóstoláshoz, így a nagy karéj kenyérrel történő befalás még várat magára ☺

Ez a fajta lekvár annyira speciális helyet foglal el a szívünkben, hogy itt nincs helye semmi más szempontnak, csak annak, hogy finom legyen. Olyan igazi... "A" lekvár. Ezért annyi cukor megy bele, amitől pont jó lesz és a citromsav is fontos az ízek egyensúlya, valamint a barack karakterének kiemelése miatt. A lekvár szép színének megőrzése szintén nem elhanyagolható szempont.

Az üvegeket még előző nap alaposan kimostam, a tetőket pedig forró vízben  kifőztem.

Húsdarálón ledaráltuk a barackot egyenesen bele a nagy fazékba. Közben már szórtam a cukrot is bele és a citromsavat is.
Folyamatosan kevergetve főztem, a forrástól számítva olyan 40 – 50 percig. Közben kóstolni kell, mert nálunk nincs meg még a rutin, a cukrot pl. menet közben még pótolni kellett.


A fakanálról kistányérra cseppentve figyeltük, mikor kezd „húzósodni”, vagyis a csepp egyben maradni. Amikor ez megtörtént, akkor adagoltuk is az üvegekbe azon melegében.

Amikor a 8 üveg megtelt, a fazékban lévő lekvárhoz az ujjam közé csippentett mennyiségű szárított és mozsárban kicsit megzúzott levendulavirágot adtam és újra felforraltam. Ezután ment ez is a kisebb üvegekbe.

A forrón lezárt üvegeket a már előkészített, takaróval és újságpapírral kibélelt műanyag ládába állítottuk, jól betakartuk és másfél napig hozzá se nyúltunk.


Ezután már csak cimkézni kellett az üvegeket és készülni az első igazi kóstolásra, ami fánksütés formájában fog hamarosan bekövetkezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése