Újabb blogkóstoló, már a 17-dik ☺ Ági, a Tetovált Lány a
házigazda és a sorsoláson Vöröskaktusz blogját kaptam. Alaposan
elnézelődtem nála és nem volt könnyű a választás – sok ízletesnek ígérkező,
ínycsiklandó csemegét találtam. Örömmel láttam azt is, hogy bőséges a
választék mind a sós elő- és főételek, mind a nasik terén ☺
Nálam inkább egy jó sós étel a nyerő és éppen ma hoztam haza egy szépséges padlizsánt – persze nem volt ez teljesen véletlen. Előtte már kiválasztottam egy joghurtos sült padlizsán salátát, melynek egy kicsit fűszermániás verzióját mutatom most meg:
Hozzávalók:
1 db közepes méretű padlizsán
1 gerezd vékonyra szeletelt
fokhagyma (enélkül nekem a padlizsán félkarú óriás)
olivaolaj
őrölt koriander
frissen őrölt színes bors
só
chilipehely
sumak
kevés citromlé
A joghurtos öntethez:
Bakoma „görög” joghurt, vagy
igazi török, ha sikerül beszerezni
őrölt koriander
szárított koriander levél
granulált fokhagyma
frissen őrölt színes bors
só
olivaolaj
pirospaprika édes és füstölt
friss petrezselyem zöld
A padlizsánt meghámoztam és
felkockáztam, kb. tepertő méretű darabokra, megsóztam és hagytam állni pár
percig. Ezután kinyomkodtam, meglocsoltam egy kis citromlével és jól
elkevertem. Megszórtam a fűszerekkel és a közben felforrósított serpenyőbe
kevés olivaolajra tettem. Elkevertem és ment be 180ºC-os sütőbe légkeverésre. Kb. 20 perc kellett neki, hogy puhára
süljön.
Ekkor feltettem a sütő felső
polcára a grill alá és kicsit megkapattam, hogy legyen egy kis égett íze.
Közben bekevertem a joghurtos
öntetet és előkészítettem egy kicsi üvegtálkába a kétféle pirospaprikával
elkevert olivaolajat.
A többi már gyerekjáték volt: egy
tányérra egy kevés joghurt, ráborítottam a sült – pirított padlizsánt, a
tetejére a joghurt másik felét, majd meglocsoltam egy kevés olajjal és
megszórtam durvára vágott petrezselyemmel.
Friss zsemlével csodás vacsora
kerekedett belőle... utána még lecsúszott egy kis pohár török tea is ☺
Nekem rossz élményem nem volt
ezzel az étellel korábban, inkább kiváncsi voltam rá. A padlizsánt alapvetően
szeretem, de a sütése mindig problémát okozott – eddig. Hála Vöröskaktusznak,
ez a sütési mód tökéletes, nem szív fel egy hordónyi olajat és szuper íze lesz.
Mennyi újítás és ötletesség, amúgy imádom! A Szerájban finoman készítik :)
VálaszTörlésNagyon jó így sütni a padlizsánt. Gyors és tiszta munka :)
VálaszTörlésMentettem a receptet-nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlés(A tányér sem semmi! :)))
Remélem Neked is ízleni fog Zsuzsa :)
Törlés