2014. július 2.

Joghurtos sült padlizsán saláta - Blogkóstoló 17.

Újabb blogkóstoló, már a 17-dik ☺ Ági, a Tetovált Lány a házigazda és a sorsoláson Vöröskaktusz blogját kaptam. Alaposan elnézelődtem nála és nem volt könnyű a választás – sok ízletesnek ígérkező, ínycsiklandó csemegét találtam. Örömmel láttam azt is, hogy bőséges a választék mind a sós elő- és főételek, mind a nasik terén ☺



Nálam inkább egy jó sós étel a nyerő és éppen ma hoztam haza egy szépséges padlizsánt – persze nem volt ez teljesen véletlen. Előtte már kiválasztottam egy joghurtos sült padlizsán salátát, melynek egy kicsit fűszermániás verzióját  mutatom most meg:

Hozzávalók:

1 db közepes méretű padlizsán
1 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma (enélkül nekem a padlizsán félkarú óriás)
olivaolaj
őrölt koriander
frissen őrölt színes bors
chilipehely
sumak
kevés citromlé

A joghurtos öntethez:
Bakoma „görög” joghurt, vagy igazi török, ha sikerül beszerezni
őrölt koriander
szárított koriander levél
granulált fokhagyma
frissen őrölt színes bors

A paprikás olajhoz: 
olivaolaj
pirospaprika édes és füstölt
friss petrezselyem zöld


A padlizsánt meghámoztam és felkockáztam, kb. tepertő méretű darabokra, megsóztam és hagytam állni pár percig. Ezután kinyomkodtam, meglocsoltam egy kis citromlével és jól elkevertem. Megszórtam a fűszerekkel és a közben felforrósított serpenyőbe kevés olivaolajra tettem. Elkevertem és ment be 180ºC-os sütőbe légkeverésre. Kb. 20 perc kellett neki, hogy puhára süljön.
Ekkor feltettem a sütő felső polcára a grill alá és kicsit megkapattam, hogy legyen egy kis égett íze.

Közben bekevertem a joghurtos öntetet és előkészítettem egy kicsi üvegtálkába a kétféle pirospaprikával elkevert olivaolajat.


A többi már gyerekjáték volt: egy tányérra egy kevés joghurt, ráborítottam a sült – pirított padlizsánt, a tetejére a joghurt másik felét, majd meglocsoltam egy kevés olajjal és megszórtam durvára vágott petrezselyemmel.

Friss zsemlével csodás vacsora kerekedett belőle... utána még lecsúszott egy kis pohár török tea is ☺


Nekem rossz élményem nem volt ezzel az étellel korábban, inkább kiváncsi voltam rá. A padlizsánt alapvetően szeretem, de a sütése mindig problémát okozott – eddig. Hála Vöröskaktusznak, ez a sütési mód tökéletes, nem szív fel egy hordónyi olajat és szuper íze lesz.

4 megjegyzés:

  1. Mennyi újítás és ötletesség, amúgy imádom! A Szerájban finoman készítik :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó így sütni a padlizsánt. Gyors és tiszta munka :)

    VálaszTörlés
  3. Mentettem a receptet-nagyon jól néz ki! :)
    (A tányér sem semmi! :)))

    VálaszTörlés