Néhány évig nem ettem
tökfőzeléket, mert igazság szerint bosszantott, hogy aránytalanul drágán adják
a gyalult tököt az a’la natúr főzőtökhöz képest. Lehet persze reszelni, vagy
kaszabolni, de valahogy mégse került sorra.
Idén azonban hazahoztam egy szép
tököcskét (1 kg körülit) és a szeletelővel sikerült igazi gyalult tököt
csinálni ☺ A belsejéből pedig kiváló alaplé készülhet.
Hozzávalók:
1 kg tök
1 nagy csokor kapor
vöröshagymakrém
fokhagyma
pirospaprika
tejföl
kukorica keményítő
chili
tojás
Az ecetes tökfőzelék nem az én
világom, nekem ez a kapros - hagymás -pirospaprikás ízlik, ami hűtőből másnap
elővéve csak úgy hidegen is isteni tud lenni.
Egy kis olivaolajon a
hagymakrémet, foghagymát megdinszteltem , majd félrehúztam a tűzről és jól
megszórtam pirospaprikával. Elkevertem, ment bele a tök, majd egy kevés víz,
csak hogy éppen ellepje. Sóztam és a kapor felét apróra vágva szintén
hozzáadagoltam.
Fedő alatt puhára föztem a tököt,
ezalatt kikevertem a kukorica keményítőből és tejfölből álló habarást.
Óvatosan beleöntöttem
folyamatosan kevergetve és pár percig még rotyogtattam. Amikor már elzártam a
gázt, beleszórtam a friss kapor másik felét, elkevertem és fedővel letakartam.
Közben a pici, 12- cm-es
serpenyőben elkészítettem a tükörtojást egy kis chili pehellyel megszórva.
A főzeléket menza tányérba ☺ szedtem és a tetejére tetem a tükörtojást.
Bónuszként a tök magjait és
belsejét is megmentettem – remek zöldség alaplé készíthető ugyanis belőle egy
kis egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal. Ha más nem
is kerül bele, így már tökéletes, leszűrve érdemes eltárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése