Egy jó kis sós rétes, ami arra is
kiválóan alkalmas, hogy beleintegráljunk sokféle, a hűtőnkben éppen fellelhető
alapanyagot. Maradék szalámi, leveles tészta, mehet minden. Egy kis fűszeres mártással meg fejedelmi ebéd lesz belőle.
Hozzávalók:
1 nagy (400 grammos) vagy 2 kicsi fagyasztott leveles tészta
(a lila zacskós Nowaco vált be legjobban nekem)
4 tojás, melyből 3-at keményre főzünk
friss vagy fagyasztott spenót
1-2 mackósajt, vagy más olvadós sajt
fokhagyma
5 dkg nagyon vékonyra szeletelt szalámi, sonka, felvágott,
ami éppen van
tejföl
fehérbors
só
A spenótot fokhagymával, sóval
olivaolajon fonnyasztottam, addig amíg krémszerűvé vált. Ekkor belekevertem a
mackósajtot és hagytam hűlni.
A leveles tésztát téglalap
alakúra nyújtottam és az egyik felére rápakoltam sorjában a szalámi karikákat,
rákentem a spenótos krémet, majd a tetejére mentek a felkarikázott főtt
tojások. Kicsi só még a tojásokra, majd a tésztát könyv szerűen „becsuktam”,
ezzel belülre került minden töltelék. A széleit egyik oldalon kezdve
felhajtogattam egy kicsit és villával jól lenyomkodtam.
A tetejét késsel megszurkáltam és
tojássárgájával megkentem. Sütőpapírra tettem, mert a tojássárgája kegyetlenül
rá tud égni a tepsire.
Légkeveréses 180ºC-os sütőben 40 perc alatt gyönyörű
barnára sütöttem.
Miközben sült a rétes, tejfölből
egy kis olivaolajjal, lime lével, sóval, mustárporral és egy nagy adag friss
snidlinggel mártogatóst kevertem ki.
A rétest a sütőből kivéve 10
percig hagytam pihenni, így könnyebben lehetett szeletelni. A tányérra téve a
tetejére kanalaztam a mártogatósból, ami
életre keltette az ízeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése