Szép narancssárga sárgarépa
főzelék.... ez is egy olyan emlék, ami gyerekkoromból maradt meg. Tejjel
készült nálunk, kicsit édesen, majdhogy nem desszertnek is ehető volt. Egy
kicsit megújítva és csipetnyivel több ízt belevíve készítettem el, mert mikor,
ha nem most? A nyár derekán, amikor akár hidegen is falatozhatunk belőle.
Hozzávalók:
4 db sárgarépa
vöröshagymakrém
1 gerezd fokhagyma
1 lime v. citrom
1 evőkanál méz
1 kis ág rozmaring
2 dl tej
2 teáskanál kukorica keményítő
narancsbors, vagy színes bors
frissen őrölve
chilipehely csak egy kevés
vaj
friss bazsalikom
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn
lereszeltem. Olivaolajra tettem a hagymakrémet és a vékonyra szeletelt
fokhagymát. Átforgattam egy kicsit és rögtöm ment rá a sárgarépa. Hagytam
kicsit sülni, majd egy kevés vizet adtam hozzá és fedő alatt elkezdtem párolni.
Sóztam és a mézet is belekevertem. A rozmaring ágacskát egyben rátettem a
tetejére.
Közben a lime héjából csíkokat
vágtam, majd meghámoztam a gyümölcsöt és néhány cikket a héjjal együtt a
répához adtam. A vizet pótoltam, még egy keveset felvett.
Amikor kellőképpen megpuhult a
sárgarépa, az előzőleg tejjel símára kevert kukoricakeményítővel sűrítettem. A
tejből annyit öntöttem még pluszban hozzá, hogy a megfelelő főzelékes sűrűséget
elérje.
Végül belekerült a durvára
aprított bazsalokom is, néhány levélellel pedig díszítettem.
Az előzőleg készített töltött dagadóval is jó volt, de akár tükörtojással, fasírttal lehet egy jó ebéd belőle.
Nagy melegben pedig a hűtőből
elővéve délutáni csemege.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése