Hugh Fearnley Whittingstall...
igen, már megint ☺ A
Szakácsmustrára már elküldtem néhányat, ezt most játékon kívül, mert amúgy is
szeretek Hugh-tól mazsolázni. A sonkatökből, melynek nyakából a tökös-almás csirkemell készült, megmaradt a maggal teli gömbölyded része. Ebből szintén
almával készült ez a krémleves.
Hozzávalók:
sütőtök
alma – Idared, vagy még savanyúbb
fajta
chilipehely
fokhagyma
zsályalevél
zöldség- vagy csirke alaplé
(kockából is lehet)
frissen őrölt színes bors
só
pirított tökmag a tetejére
A tököt feldaraboltam kisebb
darabokra és megsóztam, őröltem rá szines borsot, a felszeletelt fokhagymát,
chilipelyhet és a szárított zsályalevelet pedig rászórtam. Meglocsoltam egy
kevés oliva olajjal és 180ºC
–os sütőbe tettem. Légkeveréssel kb. 1 órát sült.
Félidőben hozzátettem egy
meghámozott és cikkekre vágott Idared almát. Erre is locsoltam egy kicsit az
olajból.
Amikor megsült minden,
botmixerrel pürésítettem. Felengedtem a csirke alaplével, egyúttal a kívánt
sűrűséget is beállítottam és ekkor lehet még ízesíteni, ha szükséges.
Chiliolaj helyett pirított
tökmagot szórtam a tetejére és olivaolajjal locsoltam meg, mivel a csípősséget
már megkapta sütés közben.
Nagyon fenséges ízek lettek, az
alma is és a tök íz is jól érvényesül. Igazi ínyencség, csak ajánlani tudom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése