Az igazi vízenkőtt, vagy „vízen
kullogó” egyszerűsített változatáról van szó. Igaz, éppen a lényege van
megspórolva, amit a régi időkben szükségből tettek meg. Zsíros konyharuhába
csomagolva engedték le a tésztát a kútba és az ott megkelt, feljött a felszínre
és a vízen kullogott.
Ennek az egyszerű változatnak is
a jó, tejfölös élesztős tészta az alapja, amit aztán - akár fahéjas, kakaós – kristálycukorba
forgatva sütünk meg. Ez a ráolvadt-karamellizálódott cukor adja a különlegességét.
50 dkg liszt fele-fele arányban
rétes- és finomliszt
8-10 dkg margarin vagy 5-6 dkg
zsír
2 dl tejföl (20%-os)
2 tojás
2 dkg élesztő
só
½ dl tej az élesztőhöz
10-15 dkg kristálycukor (lehet
keverve nádcukor, barnacukor stb.)
Az élesztőt pici cukorral
felfuttattam a tejben. A liszteket a sóval elkevertem, beletettem a zsiradékot
és alapos átkeverés után a kicsit felvert tojásokat. A dagasztó karral
folyamatosan dagasztottam, majd a felfutott
élesztőt és a tejfölt is hozzátettem. Lényeges, hogy minden hozzávaló
szobahőmérsékletű legyen.
Addig dagasztottam, amíg el nem
vált az edény falától, majd hagytam egy fél órát kelni.
Ujjnyi vastagra nyújtottam,
megszórtam egy-két kanálnyi cukorral, majd félbe hajtottam. Újra nyújtás, szórás,
majd megint hajtás. Néhányszor ismételtem, ezt, végül a felületre
kristálycukrot szórtam és azon nyújtottam ki a tésztát ujjnyi vastagra. A
tetejét is megszórtam a cukorral, belelapogattam és kb. 2x10 cm-es hasábokra
vágtam.
Sütőpapírral bélet tepsibe tettem
a hasábokat, de előtte csavartam egyet rajtuk. Ahol kevésnek találtam a cukrot,
oda szórtam még egy keveset.
180ºC fokra légkeveréssel előmelegített sütőbe tettem és 30 percre
állítottam. Ennyi idő alatt meg is sült, de adtam neki még 5-10 percet, hogy
minél jobban rásüljön a cukor.
A végeredmény egy kívül ropogós,
belül puha finomság lett. Az élvezet igény szerint fokozható még lekvárral,
valamilyen sodóval, de egy pohár tejjel is.
Nem ismertem ezt a receptet korábban, de nagyon tetszik! Köszönöm!
VálaszTörlésÉn köszönöm, egyszerű de nagyszerű sütemény :)
TörlésNagyon finom lehet. Szepsegesek Gabi!
VálaszTörlésköszönöm Évi :)
TörlésÉn már ettem ilyet, persze biztos nem volt ilyen fincsi.
VálaszTörlésCsak nálam csínján, mert sajnos komoly cukorbeteg vagyok.
Ui: mindig szivesen és örömmel követem a recepteket.
Nagyon szépen köszönöm.
Törlés