Kicsit sok sárgarépát vettünk,
valami jó kis receptet kerestem, amibe beletehetnék néhányat. Amit találtam,
egy régi GoodFood magazinban, abban végül pont répa nem volt, de sok minden más
igen ☺ Megtetszett, megsütöttem
más belevalókkal és nem bántam meg.
Kellett az a répa bele.
20 dkg finomliszt
1 csapott teáskanál
szódabikarbona v. sütőpor
1 dl olivaolaj
3 tojás felverve
1 dl tej
10 dkg reszelt karakteresebb sajt
(Gouda, Maasdamer)
a evőkanál szárított kakukkfű
1 ág rozmaring
felkockázott aszalt paradicsom,
ha van, de el is maradhat
só
frissen őrölt fekete bors
2 nagy szál sárgarépa
maroknyi fagyasztott ceruzabab
8-10 szem kimagozott zöld
olivabogyó
E három zöldségféle bátran
felcserélhető másra is. Nekem ezek voltak itthon.
A sárgarépát hosszában
negyedekre, majd rövidebb hasábokra vágtam. A zöldbabbal együtt kevés sóval
mikróban pár perc alatt előpároltam. Papírtörlőre téve hagytam megszáradni. Az
olajbogyót karikákra vágtam.
A lisztet elkevertem a sóval,
kakukkfűvel, borssal és a szódabikarbonával. A közepébe öntöttem a tojásokat,
majd az olajat és a tejet is. Összekevertem, végül habverővel jól
összedolgoztam, amíg sima tésztát nem kaptam.
A zöldségeket és az olajbogyót
néhány darab kivételével lisztbe forgattam, majd a massza egy részét
kiolajozott hosszúkás kenyérformába kanalaztam. Rátettem a lisztezett zöldségeket,
végül betakartam a maradék masszával. Megkentem olivaolajjal és a kimaradt
zöldségeket a tetejére tettem a rozmaring ággal együtt.
A sütőt 180ºC-ra előmelegítettem, majd 35-40
perc alatt légkeveréssel készre sütöttem a kenyeret. A vége előtt 8-10 perccel
megkentem a tetejét még egy kevés olivaolajjal.
Rácsra téve hagytam kihűlni,
ekkor már nagyon szépen lehetett szeletelni. A lisztbe forgatásnak köszönhetően
a zöldségek egyenletesen eloszlottak a masszában igen szép látványt nyújtva. A
sütéskor felszálló illatokról pedig inkább nem is szólnék ☺ de alig tudtuk kivárni, hogy szegény
kihűlhessen.
Nagyon egyszerű és mégis különlegesnek tűnik, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésTényleg az, finom és ízlés szerint alakítható a fűszerezése is meg a zöldségek is benne.
Törlés