2015. május 27.

Olasz stílusú bableves

Nemrégiben fedeztem fel ezt a fajta bablevest, amit fejtett vagy száraz babból is elkészíthetünk. Jóval könnyebb műfaj, mint a klasszikus csülkös, igazi vonzerejét a tálalási mód adja, reszelt parmezánnal megszórt pirítóssal ágyazunk meg neki.


Hozzávalók:

½ kg fejtett bab vagy szárazbab (utóbbi egy nappal korábban beáztatva)
1 dobozos darabolt paradicsom vagy ½ liter paszírozott paradicsom
zöldségleves
2 – 3  gerezd fokhagyma
vöröshagyma krém vagy lilahagyma
babérlevél
kakukkfű
bazsalikom bőségesen (igazán jó majd a friss levelekkel lesz)
petrezselyem, mert ebből éppen volt friss itthon
pici cukor
pirítós
reszelt Parmezán vagy Grana Padano

A babot só nélkül, babérlevéllel és 1 gerezd egészben hagyott fokhagymával majdnem készre főztem. A babnál is bevált a só nélküli előfőzés, tényleg kevésbé keményedik meg a héja.


Másik edényben olivaolajra dobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát és vöröshagyma krémet. Gyors keverés után már ment rá a paradicsom.  Fűszereztem a szárított zöldfűszerekkel, majd sóval és a cukorral beállítottam az egyensúlyt.
Beletettem a majdnem puha babot és a bab főzőlevével felöntöttem. A babérlevelet is áttettem bele. Még egy jó negyed órát főztem a paradicsom miatt is, meg a babnak teljesen meg kellett puhulnia.


A tálalási ceremóniához először is megpirítottam két kicsi szelet jóféle kenyeret. Lereszeltem a Grana Padanoból egy keveset nagyon finomra. A tányérba tettem a kenyereket, rájuk szórtam a sajtot és rámertem a forró levest. A sajt megolvadt, a kenyér pedig „megitta” a lé nagyrészét. Különleges és finom volt.


2 megjegyzés: