2015. október 17.

Sacher torta

Ünnepi torta készült, születésnapra, a recept pedig a dr. Oetker féle „Bécsi sütemények” könyvben leírt változat. Jobbnak láttam nem keresgélni további recepteket, mert garantáltan nincs két egyforma, amit egy ilyen emblematikus desszert esetén nem is igazán értek.


Hogy mást ne mondjak, a Bécsi konyha című könyvben teljesen más a recept. Szóval nem vállalok felelősséget az ügyben, hogy mennyire autentikus. Nem is igazán érdekel, sokkal fontosabb, hogy mennyire finom ☺
A könyvben lévő mennyiséget feleztem,  nagyobb formához értelem szerűen arányosan több kell mindenből.

Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

75 gramm étcsokoládé (70%-os a legjobb)
2 egész tojás + 1 fehérje
80 gramm vaj
80 gramm kristálycukor
1 cs. vaniliás cukor
50 gramm finom szemcsés zsemlemorzsa (nálunk sk. készült)
csipet só

A töltelékhez 100 gramm sárgabarack lekvár (házinál nincs jobb)
1 löttyintésnyi jóféle barackpálinka

A mázhoz 100 gramm étcsokoládé (szintén 70%-os)
30 gramm kristálycukor
3,5 evőkanál víz


A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, a sütőt pedig bekapcsoltam légkeverésre 170ºC-ra.  Egy fazékban vizet forraltam, melyre hőálló üvegtálat tettem és beletettem a darabokra tördelt csokoládét, hogy szép lassan felolvadjon.

A vajat a cukrokkal jól kihabosítottam. A 2 tojás sárgáját egyenként hozzátettem és azokkal is habosra kevertem. A csokoládét egy kicsit kihűtöttem, majd a keverékbe öntöttem, ezután beleszórtam a zsemlemorzsát is és tovább kevertem.
A 3 tojásfehérjét a sóval kemény habbá vertem, ezután óvatosan egy fémkanállal a masszába forgattam. Az egészet beöntöttem a formába és betettem a sütőbe.
Egy jó 10 percig hagytam a hőfokot, utána visszább vettem 150ºC –ra és tovább sütöttem még 25-30 percig. Az első félidőben nem szabad kinyitni a sütőt, utána viszont figyelni kell már és húsvillával ellenőrizni, megsült-e. Az sem jó, ha nagyon kiszárad.


Az idő leteltével kivettem a tésztát, azonnal rácsra borítottam és óvatosan lehúztam az aljáról a sütőpapírt. Amikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam.
A lekvárt elkevertem a pálinkával (ha túl sűrű, akkor egy csepp vízzel még lehet hígítani) és mikróban megmelegítettem. A meleg lekvárral megkentem az alsó tortalapot, majd rátettem a felsőt és azt is megkentem, az oldalakat is alaposan körben.

Amíg a lekvár beszívódott, elkészítettem a mázt: egy kis nyeles edénybe kimértem a vizet és a cukrot, felforraltam és addig kevertem, amíg a cukor fel nem olvadt. Ezután beletettem a darabokra tördelt csokit (igen, a vízbe!!!! hihetetlennek hangzik, de működik) és folyamatos keverés mellett nagyon kicsi lángon felolvasztottam. Az eredmény egy nagyon szépen terülő tökéletesen síma csokimáz lett (amilyet mellesleg ezelőtt még sosem sikerült csinálnom). Ráöntöttem a tortára és rögtön elterítettem egy hablapáttal úgy, hogy a torta oldalán is lefolyjon. Mivel a tetejét esélyem sem volt tükörsímára egyengetni (gyakorlat hiányában) ezért inkább jól összeborzoltam.
Hűvösre tettem a tortát és vártam.... gyönyörűen megdermedt a máz.


Csoda finom lett az egész, nem olyan nehéz ügy ez, mint ahogy az ember gondolja, érdemes megpróbálni. Ráadásul egy saját kezűleg készített ajándék a maga tökéletlenségével mindennél többet ér.




4 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a fajta tortát, a tied finomnak néz ki

    VálaszTörlés
  2. Köszi :) Nem csak kinéz, finom is tényleg. Jó a recept, beletrafáltam.

    VálaszTörlés
  3. Jó ideje készülök már én is megsütni, de mint írtad ahány helyen nézem annyiféle receptet találok. A Tied nagyon guszta, és én megbízom az ízlésedben, így el is mentem a receptet. Boldog születésnapot kívánok az ünnepeltnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszönöm és örülök neki. Bátran ajánlom, mert ez olyan, amilyennek lennie kell. Az a poén, hogy a legrosszabb Sacher tortát pont Salzburgban ettem :) Száraz volt mint a törek.... jájjj. Ez a változat viszont tökéletes.

      Törlés