2015. november 28.

Mákos gyűrűk Adventre

Karácsony előtti mákpróba van, na meg holnap már Advent első vasárnapja. A hó is elkezdett hullani és ha nem is fehér a táj, de egyre biztosabban benne vagyunk az ünnepek előtti készülődésben. Ez az időszak az aprósüteményeké, kekszeké és mindazoké a kis finomságoké, amikre egész évben vártunk.


Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg hideg házi sertészsír
csipetnyi só
3-4 evőkanál tejföl

15 dkg darált mák
6 evőkanál kristálycukor
½ citrom lereszelt héja
½ dl forró tej

A tésztát előző, vagyis tegnap este már összeállítottam. Robotgép dagasztókarral elmorzsoltam a liszteket és a sót a hideg zsírral, majd hozzákevertem a tejfölt is. Kézzel éppen csak összenyomkodtam, hogy egy nagy gombóccá álljon össze és tálkában folpackkal letakarva ment egy éjszakára a hűtőbe.

Ma csak elővettem a sütés előtt egy ¼ órával a tésztát, hogy könnyebb legyen nyújtani. A tölteléket pontosan úgy állítottam össze, mint a bejglihez kell. A mákot összekevertem a cukorral és a citromhéjjal, majd csepegtetve ráöntöttem a forró tejet. Fokozatosan és mindig el is kevertem. Ne legyen lucskos, de azért kicsit tapadjanak egymáshoz a szemek.


Innentől kezdve akár kifli formába is mehettek volna, mint tavaly (recept itt) de könnyebben boldogultam vele úgy, hogy a 2,5 mm vastagságúra nyújtott tésztára csíkokban feltettem a tölteléket és egyszer ráhajtottam a tésztát. Az így kapott hengert aztán 2 cm-es darabokra vágtam. Addig tekergettem, amíg el nem fogytak a hozzávalók. Ezzel a módszerrel gazdagabb lett a töltelék, az összes bekevert mák belement. Ez a kicsivel zsírosabb tészta pedig még jobb, még omlósabb lett, mint a tavalyi.

180ºC-ra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 perc alatt megsütöttem a gyűrűket. Még éppen csak kezdtek rózsaszínek lenni, nem is szabad, hogy megpiruljanak.
Forrón beleforgattam őket porcukorba és tányérra tettem. Nagyon finom, igazi omlós tészta lett belőle, alig lehet abbahagyni.


8 megjegyzés:

  1. Ez az az eset, amikor a zsír a mákos gyűrük javára vált, no meg az ízlelőbimbónkéra, ha még omlósabb :) Nálam nem biztos, hogy kibírná érintetlenül másnapig, sőt! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) egyértelmű :) Jó néhány sütemény van, ami zsírral az igazi. Ez lehet a nagymama sütemények egyik titka.

      Törlés
    2. Közben megnéztem: maradt azért belőle :) :) :) De nehéz ellenállni neki az biztos :)

      Törlés
  2. Kipróbáltam! http://vanilinsuti.blogspot.hu/2016/01/makos-gyuruk-es-dios-bejgli.html Nagyon finom lett! :) Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, nagyon szépek lettek :) Örülök, hogy megsütötted és meg is írtad. A bejglik is nagyon mutatósak :)

      Törlés