Néhány kihagyott forduló után
ismét neveztem a Blogkóstoló nevű játékba. A 26. forduló házigazdája Lívia (Simone gasztroságai) M Márti blogját, a Legyünk egészségesek-et sorsolta nekem, ahonnan
egy diós mártással kombinált sült csirke receptet választottam. Az eredeti
recept itt található az én verzióm pedig ilyen lett:
1 fél csirkemell
citromhéj, citromlé, olivaolaj,
feketebors a pácoláshoz
2 maréknyi dió durvára darálva
vagy csak összetörve
1 kiskanál vöröshagyma krém
1 gerezd fokhagyma
szerecsendió
morzsolt zsálya
petrezselyem zöld
snidling
3-4 evőkanál tejföl vagy sűrű joghurt
1 teáskanál liszt vagy kukorica
keményítő
só
frissen őrölt fekete bors
1 pohár hajdina
Úgy gondoltam, az itthon lévő
csirkemell pont ugyanúgy alkalmas lesz az étel elkészítésére, mint az eredeti
receptben szereplő csirkecomb. Feldaraboltam tenyérnyi darabokra és a páchoz
használt összetevőkkel jól bedörzsöltem már reggel. Sót azonban csak a sütés
előtt szórtam rá.
Olivaolaj és vaj keverékén hirtelen megsütöttem mindkét oldalukat, majd kivettem a húst és félretettem. A vöröshagyma krémet és a vékonyra szeletelt fokhagymát a visszamaradt zsiradékra dobtam, elkevertem, majd beleszórtam a diót, a szerecsendiót és egy kevés zsályát. Sóval, borssal ízesítettem, egy kevés vizet is adtam hozzá és amikor felforrt, visszatettem bele a csirkemell darabokat. Fedő alatt összepároltam, a csirkemellnek kellett azért kb. 10 perc, hogy átpuhuljon.
Közben a kukorica keményítőből és
a joghurtból megcsináltam a habarást. Ezt a mártásba kevertem, felforraltam,
végül rászórtam a fagyasztva szárított snidlingből és petrezselyem zöldből egy
keveset. Elzártam a gázt alatta és rátettem a fedőt.
Az ilyen jellegű szaftos
ételekhez az eredetileg készített krumplipüré helyett inkább hajdinát
készítettem. Ugyanúgy, mint a rizst, forró olivaolajon átforgattam majd
kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Sóztam, lefedtem és 15-20 perc alatt
készre főztem. Ekkorra elfőtt a víz alóla és fedő alatt még pihent. Villával
összekócolva lehetett tálalni.
Nekem nagyon bejött a dió ilyen
formán, fontosnak tartottam azonban az egészet egységessé tenni. Vagyis a húst
visszatenni a mártásba és úgy készre főzni. Így és a néhány kiegészítő
ízesítővel nagyon finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése