Az újévi lencsefőzelék rendszeres
vendég nálunk, lencselevest azonban eddig még nem főztem. A miértre nincs
válasz természetesen ☺ De
miután mindig mindenből van egy első alkalom, gyorsan le is jegyzem, hogy
készült, mert mostantól szerepelni fog az étlapunkon. Nagyon jó ebéd egy
palacsintával például.
20-25 dkg lencse előző este
beáztatva
½ szál lángolt kolbász
néhány szelet bacon vékonyra
szeletelve és lepirítva
1 kicsi fehér hagyma finomra
aprítva
1 gerezd fokhagyma
zöldpaprika, kápia paprika, ami
van (ha van)
babérlevél
mustár
kevés paradicsompüré
cseppnyi citromlé
pirospaprika
só
frissen őrölt fekete bors
A lepirított bacon zsírján (nem
sok ám, amióta „zsírszegény” bacont árulnak) a karikára vágott lángolt kolbászt
is lepirítottam, majd kivettem.
Egy külön fazékban feltetem főni
a lencsét. A főzővízbe csak a babérlevelet, a vékonyra szelt fokhagymát és a
paprikát tettem, 2 darabra vágva, kimagozva. Sót nem szabad a vízbe tenni.
Hamar meg is főtt a lencse,
ezalatt a zsiradékon megfuttattam a hagymát, beletettem a mustárt, paradicsom
pürét, pirospaprikát. A lencsét a főzővízzel együtt hozzáöntöttem és most
sóztam alaposan. Összefőztem, végül kivettem belőle kb. a lencse ¼-ét lével és
botmixerrel összeturmixoltam. Ezt visszaöntve kapta meg a leves a kívánt
sűrűséget. A végén még a citromlével egy kicsit élénkebbé tettem, majd
visszatettem bele a kolbász szeleteket.
A bacont csak a tányéron tetteük
a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése