Régen volt már kelt tészta és
éppen megtaláltam ezt az érdekes receptet egy tavalyi GoodFood magazinban. Szent
Luca napja Svédországban a fény ünnepe, ezzel kezdődik meg a karácsonyi
időszak. A sáfrány meleg sárga színe és különleges aromája is a melegséget, a fényt hozza el. Frissen,
vajjal megkenve egy pohár forró kakaóval mennyei.
50 dkg liszt (40 dkg finom + 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly)
1 cs. szárított élesztő (7 gramm)
10 dkg kristálycukor
3 dl tej
8 dkg vaj
1 csapott teáskanál só
1 késhegynyi sáfrány
1 tojás + 1 a kenéshez
24 szem mazsola
Egy kalácstésztáról van szó,
annyiban más csak, hogy nincs felfuttatva az élesztő a tejben, hanem a száraz
összetevőkkel keverjük össze. Először a tejet a vajjal felmelegítettem, majdnem
forrásig, de annyira mindenképpen, hogy a vaj felolvadjon. Belekevertem a
sáfrányt és langyosra hűtöttem.
A száraz összetevőket egy
keverőtálban összekevertem, majd beleöntöttem az enyhén felvert tojást és a
vajas tejet is. A robotgép dagasztó karjával kb. 10 perc alatt megdagasztottam.
Ekkorra a ragadós massza szépen elvált az edény falától „szálat húzott”.
Megliszteztem egy kicsit a
tetejét és konyharuhával letakarva 1 óra hosszat kelesztettem. Meg is nőtt,
dupla méretű lett.
Átgyúrtam egy kicsit a
munkalapon, majd 12 részre osztottam. Minden darabot 30 cm-es csíkra nyújtottam
és a két vége felől elkezdtem feltekerni, de ellentétes irányban. Így egy S
alakú dupla csiga forma lett belőle. Sütőpapírral borított tepsibe pakoltam őket
kellő távolságot tartva egymástól. Egy
nagy tepsiben pont elfértek.
Amíg a sütő melegedett - 180ºC légkeveréssel – addig letakarva
hagytam őket tovább kelni. Végül megkentem őket tojás sárgájával és a két
csigarész közepébe 1 -1 szem mazsolát
nyomtam.
15 percig sütöttem a 180ºC fokon, majd lejjebb vettem a
hőfokot 160ºC-ra és további 10 percig
hagytam még sülni. A teteje igazi pirosas barna lett a sárgájától, a
puffancsoknak szokott ilyen szép bőrszerű tetejük lenni.
Langyosan és hidegen, de a sütés
napján a legfinomabb. Mindenképpen kell mellé valamilyen itóka, így télen a
meleg tejes italok bármelyike nagyon szerethető hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése