Yotam Ottolenghi az egyik olyan
szakács, akinek az ízkombinációiban vakon megbízom. Nagyon egyezik az én
ízlésemmel. Nemrégiben nálunk is megjelent egy csodás könyve, amit nagy
örömömre névnapomra megkaptam. Egy télen is elkészíthető szuper salátát
választottam ki belőle elsőként. Aztán tovább mentem és újabb összetevőkkel
bővítettem.
Hozzávalók:
1 db karalábé
½ fej káposzta (kicsi fejnek a
fele) /
1 csokor kapor – nálam a
fagyasztva eltett kapor volt most
1 marék aszalt meggy vagy áfonya
½ citrom reszelt héja
1 citrom leve
fokhagymapor
olivaolaj
só
frissen őrölt fekete bors
A karalábét gyufaszál méretű
hasábokra vágtam, a káposztát szintén hasonló méretűre szeleteltem.
Összekevertem a kettőt, beleszórtam az aszalt áfonyát.
Az olivaolajba belereszeltem a
citromhéjat, beleőröltem a borsot, beleszórtam a fokhagymaport megsóztam, majd
a végén a citromlével felöntöttem és alaposan összeráztam. Belekevertem a kaprot
is és az egészet a felszeletelt zöldségre borítottam. Jól összeforgattam és 1
percig pihentettem. Újra összeforgattam és lehetett tálalni.
A másik variációban a káposztát
sárgarépára, a kaprot pedig fekete borsra és sumakra cseréltem, citromlé
helyett pedig egy kevés fehér balzsamecetet öntöttem rá. Extraként néhány szál felszeletelt angol zellert és egy fél marék
pirított napraforgó magot is szórtam a tetejére. Mindkettő rendkívül finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése