Igazi régimódi családi sütemény,
melynek receptje minden családban nagy becsben van tartva. Olyan nagymamás,
régi emlékeket idéző, éppen ezért örök
és sosem megy ki a divatból. Szerencsére ☺
35 dkg liszt (30 dkg finomliszt +
5 dkg telj. kiőrlésű tönköly)
½ sütőpor
só 1 kis mokkáskanálnyi
8-9 dkg zsír
1 tojás
kb. 1 dl tejföl
5 dkg porcukor
5 alma (2 Granny Smith, 3 Idared)
1 cs. vaniliás cukor
nádkristály cukor ízlés szerint
(ebben 3 teáskanálnyi van) - almafüggő
kevés citromlé
kevés citromlé
fahéj lehet bőven
zsemlemorzsa
A tésztát már reggel
összeállítottam, először a zsírt elmorzsoltam a liszttel, cukorral, sütőporral,
sóval, majd az enyhén felvert tojást is hozzáadtam. Végül a tejföllel állt
össze. Folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe néhány órára.
A sütés előtt egy fél órával
lereszeltem az almákat, csepegtettem rá citromlevet, szórtam rá fahéjat és a
cukrokat és jól összeforgattam. Állt egy darabig és ami levet kiengedett, azt
nagyjából kinyomkodtam belőle (almafüggő a mennyisége, de mentsük meg és igyuk
meg !)
A tésztát átgyúrtam,
kettéválasztottam (az egyik fele kicsit legyen nagyobb, ez kerül alulra) és 3-4
mm-esre, a tepsinél nagyobbra nyújtottam. Sütőpapírt tettem alá, amit a két
végén nagyobbra hagytam, így majd papírostól ki lehet emelni az egészet és nem
kell a tepsi alját összekaszabolni szeleteléskor. Erre ráigazítottam a tésztát,
a peremeknél felhajtottam minden oldalon.
Megszórtam egy marék durva zsemlemorzsával (mert éppen volt félretéve a házi darálásból ilyen is). Erre
egyenletesen ráterítettem az almát, majd a tészta másik felét is kinyújtottam
és beborítottam vele a pitét. Eredetileg rácsozni akartam a megfelelő
célszerszámmal, de végül csak „felszántottam” vele, így vágások lettek a
tetején, amin távozhatott a gőz. Megkentem tojássárgájával végül.
Sütés: 50- 55 perc 180º C alsó felső állásban. Ez idő alatt gyönyörűen megpirul a
teteje és az alja is omlósra tud sülni. Frissen.... veszélyes, de nagyon jó,
langyosan a legjobb. Ha megéri, jó pár napig elvan, akkor már puhább a
tésztája. Ne takarjuk le hermetikusan semmiképpen se!
Vanilia sodóval vagy borsodóval
pedig fokozhatjuk az élvezeteket ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése