Megint Yotam Ottolenghi adta az
ötletet ehhez a hamar elkészíthető ízletes előételhez, de akár ebédre/vacsorára
is elég lehet egy tartalmasabb salátával. Az is előnyére válik, hogy így
szeletelve sokkal hamarabb megsül a tök. Ehhez inkább az orange tököt
válasszuk, mert könnyebb felszeleteni és szaftosabb a húsa.
1 hosszában félbecágott orange
tök egyik fele
olivaolaj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa (elő is
piríthatjuk egy kicsit)
fokhagyma granulátum
só
kakukkfű (a friss az igazi, de a
fagyasztva szárított is jó)
rozmaring
chilipehely
frissen őrölt feketebors
reszelt parmezán
A fűszereket természetesen úgy
variáljuk, ahogy akarjuk. Elkeverjük őket a zsemlemorzsával és kész is.
A tököt kb. 1 cm-es szeletekre
vágtam héjastól. Egy 20x30 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd a
tökszeletek egyik felét megkentem az olajjal és ezzel a felével lefelé a
tepsibe tettem. A felső oldalukat is lekentem ezután és megszórtam a keverékkel
és 180ºC-ra előmelegített
(légkeveréses) sütőbe toltam. 20-25 perc alatt megsültek a szeletek.
Ehetjük melegen is, mellé natúr
joghurtot kínálva, de hidegen is kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése