Évtizedekig nem ettem piskóta
tekercset és mit ad Isten, nemrégen ahogy megláttam egy üzletben, teljesen
ráindultam. Elnyomtam mindig vissza a témát hátra ... és ekkor Vöröskaktusz kisorsolta nekem Sasó blogját a Blogkóstoló 27. fordulóban. Alig hogy elkezdtem
lapozgatni, elém ugrott a piskóta tekercs. Hát mi ez, ha nem a végzet??? Na
vajon mit választottam??? ☺
Jöjjön a Piskóta tekercs Sasó módra
A mennyiségen változtattam,
mindössze a negyed mennyiséget sütöttem meg kettőnknek. Pont jó lett így, olyan
aranyos kis tekercs lett. Ráadásul tökéletes formát is találtam hozzá, így
szépen meg tudtam sütni a piskótát.
Hozzávalók:
2 egész tojás szétválasztva
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál finomliszt
csipetnyi só
pár csepp citromlé
lekvár
A fehérjét a sóval elkezdtem
habbá verni, majd menet közben a citromlét is belecsepegtettem. Amikor már
kezdet keményedni, a cukor felét is
hozzátettem és szép fényes fehér habot vertem.
Egy másik edényben a sárgáját
habosítottam ki a maradék cukorral. Ezt aztán óvatosan a fehérjehabba
forgattam, végül a lisztet beleszitáltam és egyenletesen elkevertem benne.
Egy kis 22x22 cm-es kb. 1 cm
magas sütőformát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a masszát. Nagy
tortalapáttal egyenletesen elsimítottam. 180ºC-ra előmelegített (als-felső állás) sütőbe tettem és 10 perc
alatt megsütöttem.
Kivettem a sütőből, kiborítottam
egy deszkára és óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt. Megfordítottam és pár perc
hűtés után a még langyos tésztát megkentem a lekvárral. Óvatosan feltekertem,
majd megvártam amíg teljesen kihűl. Ekkor letakartam. Másnapra állt teljesen
össze, de persze frissen is nagyon finom volt. Kicsit beszívott a lekvárból,
finom szaftos lett. Porcukorral lehet a tetejét díszíteni.
Sokféle dolgot sütöttem már, de
ez az egyik legegyszerűbb piskóta valahogy kimaradt. Örülök hogy ebben a
formában elkészítettem, mert a rolád más töltelékkel, más krémmel is finom, így
állandó szereplő lesz nálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése