Ez úgy indult, hogy csókakői
kolbászleves.... keresgéltem recepteket. Meg sem lepődöm már, amikor ilyen
konkrét nevű ételekhez ezerféle recept van forgalomban. Akár az enyém is
lehetne az 1001-dik változat, de jó lesz nekem a fenti elnevezés is. A pikánsságot egyrészt a chili és
a borecet, másrészt a Gorgonzola sajt adja, amiből egy egészen kevés bele van
csempészve.
4 nagyobb darab saláta burgonya
(nekem most sárga van)
½ szál lángolt vagy száraz
kolbász
1 sárgarépa
1-2 szárzeller vagy gumós zeller
darab
pirospaprika
1 gerezd fokgagyma
1 teáskanál vöröshagymakrém
kömény
frissen őrölt fekete bors
chili pehely vagy friss chili
1-2 evőkanál tejföl
1-2 dkg Gorgonzola vagy más
kéksajt
só
1 teáskanál fehérbor ecet (ízlés
szerint)
kevés burgonya pehely a
sűrítéshez
zellerlevél és/vagy petrezselyem
zöldje felaprítva
Egy kevés olajon feltettem a
meghámozott és vékony karikákra vágott kolbászt és csak annyira futtattam meg,
hogy kiengedjen a szép piros zsírjából. Ezután kiszedtem egy tányérra és
félretettem. A zsiradékba tettem a hagymakrémet és a vékonyra szeletelt
fokhagymát, felforrósítottam, kevertem rajta egyet-kettőt majd félrehúztam.
Adtam hozzá pirospaprikát és először a felkockázott sárgarépát tettem fel
pirulni. Kevés vízzel felöntöttem és amíg főtt, a krumplit is felkockáztam.
Hozzáadtam és felöntöttem a végleges mennyiségű vízzel. Fűszereztem és hagytam
főni.
A szárzellert meghámoztam és fél
cm –es szeletekre vágtam. Ezt csak akkor tettem a levesbe, amikor már majdnem
készen volt.
Végül a tejfölt elkevertem a
kockára vágott kéksajttal és behabartam vele a levest. Forraltam rajta, majd
óvatosan adagolva a burgonyapelyhet, kicsit besűrítettem.
Legvégén ment rá a friss zöld.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése