Húsvétkor se maradjon üresen a
kekszes doboz ! Mert a keksz jó, keksznek lennie kell. Az is jó benne, hogy
lehet variálni, mindig mást, akár ízben, akár formában. Ez most hirtelen
felindulásból született meg tegnap, az elhatározást rögtön tett követte és 1
óra múlva készen is voltak a kekszek. Enni viszont csak másnap!! Addigra
alakulnak ki teljesen az ízek.
30 dkg liszt (keveréket
használtam, tönköly + búza finom)
12 dkg vaj (nem margarin!!!)
8 dkg porcukor
1 dl tej
csipet só
2 evőkanál darált mák
1 citrom reszelt héja
A lisztbe belekevertem a sót, a
porcukrot és a mákot, majd ebbe tettem a szoba hőmérsékletű vajat. Robotgéppel
elkezdtem összedolgozni, belereszeltem a citromhéjat is. Végül a szintén szoba
hőmérsékletű tejet is hozzáöntöttem. Pillanatok alatt összeállt, kivettem a
gépből és kézzel gyúrtam egy kicsit.
Lisztezett felületen kinyújtottam
4-5 mm vastagra és különböző formákkal kiszúrtam.
Előmelegített sütőbe toltam, 160
- 170º C–on légkeveréssel 15
percig sütöttem. Ne piruljon meg túlságosan! Amikor meleg, még puhának tűnket a
közepe, de mire teljesen kihűl, pont jó lesz.
Jól záródó fémdobozba tettem,
mára pedig már nagyon finomra „érett”. Kellemesen érezni a mák és a citromhéj
ízét, finom ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése