Húsvét után nagy eséllyel ott
lapul még a hűtőben a füstölt áru.... mert jó, jó, de egy idő után már nem kell
annyira. De ha egy kicsit megvariáljuk a dolgokat, akkor egészen új szerepben
megint szivesen fogyasztjuk. Levesbe került most „betétnek”.... vagy fűszerként
a tetejére, kinek hogy szimpatikusabb az elnevezés ☺
2 – 3 db saláta cukkini
fokhagyma
vöröshagyma
húsleves, zöldségleves, vagy a sonka főzőleve (vagy egyszerűen víz)
2 – 3 kicsi krumpli
1 maréknyi zöldborsó
lestyán
frissen őrölt fekete bors
só
tejföl
petrezselyem
füstölt főtt tarja kicsi kockákra vágva
A kis kockára vágott krumplit enyhén sós vízben egy kis olivaolajjal
megpároltam. Egész kevés vízben, folyamatosan utánatöltve. Amikor már majdnem
megfőtt, akkor tettem hozzá a zöldborsót és pár percig még tovább pároltam.
A cukkiniket csíkosra hámoztam majd a reszelő nagy fogain lereszeltem.
Olivaolajon megfuttattam 1 kicsi fej apró kockára vágott vöröshagymát és a
vékonyra szeletelt fokhagymát. Ráborítottam a reszelt cukkinit, jól
megforgattam, majd felöntöttem az alaplével, de csak egy kevéssel először.
Beletettem a fűszereket is. A cukkini hamar megfőtt, összeturmixoltam,
beletettem egy kevés tejfölt az előzőleg megfőtt krumplikat a lével együtt (a
lé mindössze maximum 1 dl lehetett, tehát ne sok lével öntsük fel!) Összeforraltam
és már tálaltam is.
A tányéron a leves tetejére tettem a felkockázott füstölt tarját és
megszórtam egy kis petrezselyemmel.
Megjegyzés: ha a sonka főzőlevét használjuk, akkor mindenképpen praktikus egy kis savanyítást adni neki fehérbor ecettel vagy citromlével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése