Megint régen volt kalács, ma
nekiálltam. Megint egy kicsit másmilyenre formáztam, alakítottam, mert így
sokkal érdekesebb a dolog. Egy leves után ez volt az ebédünk. Kakaóval, vajjal,
lekvárral, mindenhogyan finom. A recept szinte ugyanaz most is, a családi
alaprecept.
40 dkg liszt (10 dkg finomliszt +
20 dkg rétesliszt + 10 dkg tönköly liszt)
8 dkg porcukor
4 gramm só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő a cukros tejben
felfuttatva
1 tojás sárgája
8 dkg olvasztott vaj
1 maréknyi mazsola
2 teáskanál holland kakaópor
tortadara őrölve a tetejére
Ezt a feltekerős módszert egyszer
már kipróbáltam, amikor kelt kuglófot sütöttem. Most kalácsként készült el a
kenyérformában.
A liszteket a sóval, porcukorral
jól összekevertem, majd robotgépbe tettem és hozzáöntöttem a tejben
felfuttatott élesztőt. A tojás sárgáját kicsit összekevertem és az is ment
bele. Végül az olvasztott vajat is alaposan beledolgoztam.
10 percig pihentettem a
keverőtálban majd lisztezett felületen átgyúrtam még egyszer és a letakart tálban 35-40 percig kelesztettem.
A 30 x 10 cm-es kenyérformát
eközben előkészítettem, kivajaztam.
A megkelt tésztát ketté
osztottam, az egyik felébe beledolgoztam a kevés tejjel lekevert kakaóport. Ez
már önmagában márványos lett, egyenetlen mintával. Külön-külön kinyújtottam
olyan szélesre, mint a sütőforma, majd a kakaósat rátettem a fehérre és
megszórtam a mazsolával. Ezután feltekertem az egészet és beletettem a formába.
Újabb 10 perces várakozás
következett, ezalatt bekapcsoltam a sütőt 200ºC-ra (alsó-felső állás) és előkészítettem a félretett tojás
fehérjét.
Megkentem a kalács tetejét, rászórtam egy kevés tortadarát és 35
perc alatt készre sütöttem. Kb. 10 perc után a hőfokot lecsökkentettem 180ºC-ra.
A formából azonnal kivettem és
rácson hagytam kihűlni. Gyönyörűen szeletelhető és nincs két egyforma mintájú
szelet ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése