ahogy mi szeretjük ☺ Ez az étel is
„férfimunka” nálunk, mert az az elv, hogy mindenki azt főzi, amit jobban
szeret/tud főzni már jól bevált, minek változtatnánk ezen ? A hozzávalók
listája után át is adom a pennát a Ház Urának.
Hozzávalók:
80 - 90 dkg sertés comb, lapocka esetleg dagadó
sertészsír
burgonya
őrölt kömény
frissen őrölt fekete bors
só
fokhagyma
pirospaprika
majoranna
tárkony
Sovány sertéshúsból (comb, lapocka,
de akár a dagadó vége is lehet) készül és mindig zsíron! Ne legyen sok, de zsír
legyen ne olaj, mert akkor egészen más lesz… Egy gyenge kiló húst kisujjnyi
csíkokra kell vágni és jót tesz neki ha előtte legalább két-három órát pihen
egy őrölt köményes-borsos száraz pácban. Szinte füstölgő zsírra kell dobni a
húst finomra reszelt fokhagymával és folyamatosan kevergetni, hogy minden
oldalát megkapja, közben sózni és aki úgy szereti piros paprikával megszórni,
majd mikor a hús leve elpárolgott kevés hús alap lével (leveskockából is jó)
fedő alatt kis lángon szép lassan puhára párolni.
Ha elfőtte a levet és még
szükséges mindig egy kevéssel pótold ki. Ha már majdnem jó vedd le a fedőt, de
ne süsd zsírjára; inkább jó sűrű szaftja legyen. Szárított majoránnával és
tárkonnyal szoktam ízesíteni; 2/3-át félidőben, a maradékot az utolsó
pillanatban.
A hozzá való krumplit kis kockára
vágva félig megfőzöm, lecsepegtetem, majd egész kevés zsíron egy nagyobb
serpenyőben rázogatva, óvatosan kevergetve őz barnára pirítom és mehet rá a
húsra; egy kavarás ás már tálalható.
Ha több a hús érdemes a krumplival
való összekeverés előtt kivenni belőle és így legközelebb is friss brassóit
tálalhatsz J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése