Ismét egy első próbálkozás,
pontosabban kettő. A pácolt gyömbért eredetileg készen akartam venni, de
valahogy nem volt szimpatikus. Vettem inkább friss gyömbért és azt is magam
készítettem el. Internetes videók, könyvek voltak a segítségemre, végül
összeállt minden. Egy tekercset készítettem, az ahhoz való mennyiségeket írom
le.
10 dkg sushi rizs (120-125 ml a
pohárral mérve) más rizs nem jó!
130 ml víz
1 db nori lap (szárított alga)
1 evőkanál rizsecet
1 mokkáskanál cukor
kb. ½ mokkáskanál só
surimi rákrudak
kígyóuborka
pirított szezámmagok
japán szójaszósz
wasabi pasta
friss gyömbér + rizsecet, cukor,
só a pácoláshoz
A gyömbért mindenképpen legalább
10 nappal korábban el kell készíteni. Frissen nagyon erős, durva, ezen idő
elteltével azonban kellemesen meglágyulnak az ízek.
A meghámozott gyömbért uborka
szeletelőn hajszál vékonyra szeleteltem és lesóztam. 25-30 perc után
kinyomkodtam belőle a levet és forró vízben 30 másodpercig blansíroztam, majd
leöblítettem hideg vízzel és kis üvegbe tettem. Közben a páclét is
elkészítettem 2 evőkanál vízből, 1 evőkanál rizsecetből és 1 mokkáskanál
nádcukorból. A nádcukor szép színt adott a páclének. Ezeket addig kevertem,
amíg a cukor fel nem olvadt, végül az üvegben a gyömbérre öntöttem. Hűtőbe
került lezárva a felhasználásig.
A rizst előírásosan alaposan
kiöblítettem, kétszeres mennyiségű vízben fedő alatt 10 percig főztem, majd a
fedő felemelése nélkül még 15 percig pihentettem. A rizsecetet a cukorral és a
sóval felmelegítettem, elkevertem, visszahűtöttem.
A rizst egy fa lapáttal
lapos tányérra tettem és az ízesítő levet beledolgoztam. Óvatosan, csak
függőleges vágó mozdulatokkal.
Ez a kevés rizs ekkorra már pont
langyosra hűlt. Nagyobb mennyiségnél még várni kell, hogy lehűljön egy kicsit.
A feltekeréshez tányér alátétet
használtam, folpackot is tettem rá (ez nem is kell talán). Elhelyeztem rajta a
nori lapot a fényes felével lefelé. A rizst vizes kézzel szétterítettem a lapon
a felső részen 1,5-2 cm-t kihagyva. Az alsó felére egy csíkot kentem a wasabiból, megszórtam a szezámmaggal és rátettem a félbevágott halrudacskát és
a vékony csík kígyóuborkát.
Az alátéttel együtt kezdtem
feltekerni (pont mint a rétest), a végén a lezárás kerüljön alulra. Vizes
késsel máris szeleteltem.
Azonnal, frissen kell enni a szójaszószba mártogatva, mellé pedig a pácolt gyömbért.
Nagyon guszta. Néhány évvel ezelőtt készítettem, és azóta sem, pedig ízlett. Be kell iktatnom újra valamikor...
VálaszTörlésköszi Edith :) Én is remélem többször elkészítem majd, most már itt van "szem előtt" :)
Törlés