A tojásfehérjékből készült
piskótáknak, püspökkenyereknek egy változata ez a hihetetlenül szaftos és
könnyű, csupa kókuszos csoda. Amellett, hogy pillanatok alatt elkészül, egy
kevés csokimázzal vagy öntettel kiegészítve tökéletesen hozza a „Bounty”
feelinget. Érdekesség, hogy a hozzáadott citromlé még ráerősít a kókusz ízre. Meyer citrommal különösen finom.
3 tojás fehérje
csipet só
5-8 dkg cukor
10 dkg kókusz reszelék (lehetőleg
a finomra reszelt változat)
2 dkg finomliszt
3 evőkanál hideg citromos víz
(1/2 citrom leve + hideg víz)
5 dkg kandírozott citromhéj
kockák
1 csapott mokkáskanál
szódabikarbona
A tojásfehérjét a sóval
robotgépbe tettem. Félig felvertem, majd fokozatosan hozzáadtam a cukrot és a
citromos vizet, felváltva. Ezután hagytam a gépet dolgozni, jó 5 percig verte a
habot, amíg az kemény fényes nem lett.
Ezalatt kivajaztam és
kiliszteztem egy kisebb szilikon őzgerinc formát.
A száraz hozzávalókat: lisztet,
kókusz reszeléket, szódabikarbonát jól elkevertem és beleszórtam a kandírozott
citromhéjakat.
Ezt a keveréket beleforgattam a
habba, óvatosan, lehetőleg nem nagyon összetörve azt. Majd a keverék ment az
előkészített formába és elsimítottam, végül az asztallaphoz ütögetve a levegőt
is kiszorítottam belőle.
Előmelegített sütőben alsó-felső
állásban 200ºC-on 5 – 8 percet
adtam neki, addig amíg el nem kezdett emelkedni. Utána visszavettem 180ºC-ra és kb. 15 – 18 percig sütöttem.
Tűpróbával ellenőrizzük, az a biztos !
A sütőből kivéve kiborítottam a
formából és hagytam egy rácson kihűlni. Ennyire szaftos finom pihepuhaságot
talán még nem is ettem. Másnap is pontosan ugyanolyan, a kókusz nem engedi
kiszáradni (azért letakarva kell tartani természetesen).
Egy másik, szintén fehérjéből készült püspökkenyér receptem itt olvasható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése