Yotam Ottolenghi inspirálta remek
étel, ami így a karácsonyi, szilveszteri eszem-iszom után különösen jól esik.
Ráadásul a hozzávalókat szabadon variálhatjuk (a recept nem kotta ☺ mint tudjuk). Háromféle szines
paprikából fél-fél darab, kevés borsó, mazsola. lilahagyma..... minél
szinesebb, annál jobb !
150 ml kerek szemű rizs
(mérőpohárral kimérve)
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb lilahagyma
1 dl száraz fehérbor
750 ml zöldségleves alaplé vagy
paella fűszerből készített alaplé
piros, sárga, zöld kaliforniai
paprikák hosszában felcsíkozva (kb ½ - ½ darab)
½ marék zöldborsó
½ marék mazsola
citromszelet, vagy ha van, sóban eltett citromszelet
1 babérlevél
sáfrány vagy kurkuma
rózsabors
kevés őrölt fahéj
chili (ízlés szerint)
frissen őrölt feketebors
só
petrezselyemzöld
Olivaolajon éppen csak
megfuttattam a hagymákat, majd rádobtam a hosszú csíkokra szeletelt paprikákat.
(Aki hozzám hasonlóan nem bírja a héját, ezeket zöldség hámozóval remekül meg
lehet hámozni, mert elég vastag a húsuk). Kicsit pirítottam majd ment bele a
borsó, a rizs és a bor. Eddig rizottóhoz hasonló, mostantól azonban
elkanyarodunk. Az alaplevet, amit felforraltam külön edényben, egyszerre
ráöntöttem, egyszer kétszer elkevertem és hagytam forrni. A fűszereket,
babérlevelet is ekkor tettem bele.
Fedő
nélkül szigorúan és keverni sem szabad. A rizs a folyadék egy részét felveszi,
a többi elpárolog. Amikor már kevés lé volt rajta, a mazsolát és a sós citrom
szeletet is beletettem. Még pár percig főtt, végül elzártam a gázt, megszórtam
a lilahagyma másik felével, amit vékonyra szeleteltem. Szórtam rá még
rózsaborsot, petrezselymet és most fedtem le egy fedővel és még konyharuhát is
terítettem rá. 10 percig így pihent és lehetett is enni.
További pella receptjeim itt találhatók
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése