Nagyon bejött ez a spenóttal
szinezett lasagne tészta, amiből korábban már készült egy különlegesebb ízesítésű étel. A mostani egyszerűbb, szokványosabb, de nem kevésbé finom.
Szotírozott gombánk volt még a fagyasztóban (de friss gomba még jobb, ha van),
a tészta lapok is adottak voltak. A sütőt sem esett nehezemre bekapcsolni.
A gombás réteghez:
40 – 50 dkg barna csiperke gomba
+ egy kevés szárított vargánya
fokhagyma granulátum
kakukkfű
1 teáskanál sűrített paradicsom
só
frissen őrölt feketebors
petrezselyem
A besamelhez:
6 dl tej
3 dkg vaj
3 dkg finomliszt
só
őrölt szerecsendió
őrölt fehérbors
+ a száraz durum lasagne lapok, ehhez
most 12 db kellett.
reszelt Grana Padano sajt
reszelt edami vagy gouda sajt
Első lépésként forró kevés vízzel
leöntöttem a kissé összetördelt szárított vargányát és lefedtem. A – jelen
esetben már elősütött – gombát felmelegítettem, ráöntöttem a szárított
vargányát az áztató lével együtt, hozzákevertem a sűrített paradicsomot és
megszórtam a fűszerekkel. Addig forraltam, amíg el nem főtte a levét, éppen
csak egy kevés maradt alatta.
A besamelhez felolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és néhány keverés után felöntöttem a tejjel.
Folyamatosan kevergetve felforraltam, közben fűszereztem.
A tepsit kicsit kiolajoztam, majd
öntöttem bele a besamelből. Erre jött 1 réteg a tésztalapokból , erre a gomba
1/3-a majd besamel és a reszelt Grana Padano következett. Ezt még kétszer
megismételtem, végül a felső tészta rétegre már csak besamel került. Erre a
reszelt olvadós sajt és a tésztalapokból levágott maradványok kerültek.
30 perc alatt légkeveréssel 180ºC-on készre sütöttem.
Tipikusan nem fotogén étel így,
ha egyben készül. Ha szépet akarunk, akkor egyszemélyes tálakban süssük. Így
azonban, ha már kihűlt (ha maradt) jobban lehet vágni belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése