igazi louisianai, new orleansi
specialitás, egy paradicsomos, kicsit füstös sűrű ragu a jellegzetes cajun fűszerezéssel,
kakukkfűvel, szegfűborssal és köretként a feketebabos rizzsel, ami az egész
karibi térségben nagyon kedvelt. Nem mellesleg nálunk is ☺
Hozzávalók (4 adag):
kb. 70 dkg csirkemell filé 1,5
cm-es kockákra vágva
1 közepes fej vöröshagyma nagyon
finomra felkockázva
3 gerezd fokhagyma vékony
szeletekre vágva
1 kápia és 1 zöld csípős paprika
nagyon apró kockákra vágva
kb. 3 dl csirkeleves
kb. 2 dl passzírozott paradicsom
(passata)
pirospaprika
füstölt pirospaprika
frissen mozsárban összetört
szegfűbors (8-10 szem)
2 mokkáskanál cajun fűszerkeverék
jókora kanál kakukkfű
késhegynyi őrölt fahéj
só
friss zöldhagyma
A rizshez:
2 dl basmati rizs (vagy más, de
mindenképpen hosszú szemű)
4 dl víz
1 mokkáskanál cajun fűszerkeverék
vagy só ízlés szerint
1 doboz főtt feketebab (esetleg vörös
bab, ha fekete nincs)
A felkockázott csirkemellet
olajon elkezdtem pirítani egy nagy, széles serpenyőben. Addig pirítottam, amíg
egy kis színe kezdett lenni. Ezután rádobtam a vöröshagymát és a fokhagymát,
sóztam, megszórtam a fűszerekkel. Végül a friss paprikákat is rádobtam. Néhány
kavarás után felöntöttem a csirkelevessel és a passzírozott paradicsommal. Fedő
nélkül hagytam rotyogni kb. 15 – 20 percig és közben beállítottam az ízeket. Ha
nagyon elfőne a szaft, akkor még egy kevés paradicsomot adjunk hozzá. A lé nagy
részének azonban el is kell forrnia, hogy kellemesen krémes, sűrű, fényes szaftot
kapjunk. Amikor kész volt, megszórtam friss zöldhagyma felkarikázott zöldjével
és ekkor tettem rá a fedőt.
A rizst forró olajon átforgattam,
hogy minden szemet bevonjon az olaj, majd felöntöttem a vízzel, sóztam,
fűszereztem. Amikor felforrt, többet nem kevertem, fedő alatt lassan 12 percig
pároltam. Ezután hagytam 10 percet pihenni a gőzben.
Villával összeborzoltam,
fellazítottam és a megmelegített, leszűrt lecsepegtetett feketebabot
hozzákevertem.
Tálaláskor középre került a
gumbo, mellé körbe a rizs, végül az egészet megszórtam frissen felkarikázott
zöldhagymával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése