2017. február 19.

Krumplipüré szuflé

ami lehet egy megújított köret a maradék krumplipüréből, de önálló étel is akár egy nagy tál salátával. Attól függ, mi minden kerül még bele és a belevalók variációja itt is igazán bőséges. Zöldségek, szalonna féleség és fűszerek, sajt ezek segíthetnek a kedvünkre való ízek megalkotásában.


Hozzávalók (2 adag)

kész krumplipüré (alap esetben: krumpli, tej, vaj, só)
1 tojás szétválasztva
kb. 5 dkg reszelt sajt vegyesen (parmezán jellegű és egy olvadós fajta)
só, frissen őrölt bors, szerecsendió
petrezselyem zöldje összevagdalva
zsemlemorzsa
vaj a formák kikenéséhez


ez az alap és ezen felül / mellett / helyett jöhetnek a variensek. A formát kivajazás után meghinthetjük darált dióval, szezámmaggal, kukorica darával például.
A masszába – ami a kész püréből, a belekevert sárgájából és reszelt sajtból, valamint a végén kemény habbá vert fehérje óvatos hozzákeveréséből áll – mehetnek zöldfűszerek, lestyán, bazsalikom, zellerlevél. És ha önálló ételnek szánjuk, a lepirított felkockázott kolozsvári szalonna jöhet még a képbe.


Az előkészített formákba ezután már csak bele kell tenni a masszát, kicsit megütögetni az alját, hogy a levegő kimenjen és mehetnek a sütőbe 180ºC-ra légkeveréssel 25 percre. A formákat nem töltöttem teljesen tele, mert valamennyit emelkednek. Az összetevők arányától is függ, hogy mennyit.
A legjobb része egyébként az, ami a forma falával érintkezik, jó ropogósra sült ☺


2 megjegyzés: