ami lehet egy megújított köret a
maradék krumplipüréből, de önálló étel is akár egy nagy tál salátával. Attól
függ, mi minden kerül még bele és a belevalók variációja itt is igazán bőséges.
Zöldségek, szalonna féleség és fűszerek, sajt ezek segíthetnek a kedvünkre való
ízek megalkotásában.
kész krumplipüré (alap esetben:
krumpli, tej, vaj, só)
1 tojás szétválasztva
kb. 5 dkg reszelt sajt vegyesen
(parmezán jellegű és egy olvadós fajta)
só, frissen őrölt bors, szerecsendió
petrezselyem zöldje összevagdalva
zsemlemorzsa
vaj a formák kikenéséhez
ez az alap és ezen felül /
mellett / helyett jöhetnek a variensek. A formát kivajazás után meghinthetjük
darált dióval, szezámmaggal, kukorica darával például.
A masszába – ami a kész püréből,
a belekevert sárgájából és reszelt sajtból, valamint a végén kemény habbá vert
fehérje óvatos hozzákeveréséből áll – mehetnek zöldfűszerek, lestyán,
bazsalikom, zellerlevél. És ha önálló ételnek szánjuk, a lepirított
felkockázott kolozsvári szalonna jöhet még a képbe.
Az előkészített formákba ezután
már csak bele kell tenni a masszát, kicsit megütögetni az alját, hogy a levegő
kimenjen és mehetnek a sütőbe 180ºC-ra
légkeveréssel 25 percre. A formákat nem töltöttem teljesen tele, mert valamennyit
emelkednek. Az összetevők arányától is függ, hogy mennyit.
A legjobb része egyébként az, ami
a forma falával érintkezik, jó ropogósra sült ☺
Csodás!
VálaszTörlésköszönöm :)
Törlés