Gasztropajti – és tényleg, nomen
est omen. Egy igazi pajtis, huncutul mosolygó, kedélyes, jellegzetes sapkájában
és kék pólójában a monitorról ránk mosolygó kedves figura.... volt. Sajnos már 2 hónapja az Égi Konyhában főzőcskézik, sütöget és írja szorgalmasan
blogjába a kis történetekkel fűszerezett receptjeit.
A Blogkóstoló egy régi játék és
Márti a Hogy meg tudjuk nézni blog írója javasolta ezt a soron kívüli fordulót,
ami nagyon szép gondolat. Örömmel veszek részt benne így is megőrizve kedves
bloggertársunk, Hajdú István László emlékét. Ezt a meggyes-kakaós piskótáját választottam ki, az én változatom a fele mennyiség, de amilyen hamar elfogyott,
legközelebb átgondolom ezt a felezés dolgot ☺
4 egész tojás szétválasztva
csipetnyi só
1 teáskanál citromlé
4 evőkanál kristálycukor + egy
kevés vaniliás cukor
4 evőkanál finomliszt
½ sütőpor
1 púpozott teáskanál holland
kakaópor kevés meleg vízzel elkeverve
maréknyi dió durvára vágva
2 maréknyi magozott meggy (most
befőttet használtam)
A meggyet kivettem a léből és egy
szűrőbe tettem már jóval a sütés előtt, hogy minél jobban lecsepeghessen a
leve.
A fehérjéket a sóval elkezdtem
felverni, majd fokozatosan hozzáadtam a citromlét és a cukrot. Addig vertem,
amíg fényes, kemény hab nem lett belőle. A sárgájákat ezután fém spatulával
óvatosan beleforgattam, majd hozzászitáltam a sütőporos lisztet is. Óvatosan,
de azért rendesen összeforgattam és a kivajazott, lisztezett, 22x22 cm-es
kapcsos formába kanalaztam nagyjából a 2/3-át. Egy kis tálkába tetem a kakaóport,
melyet nagyon kevés forró vízzel már előzőleg simára kevertem. Csak annyival,
hogy feloldódjon benne. Ezt a sűrű masszát forgattam bele a maradék tésztába,
végül ezt is a tepsibe tetem rá a fehér rétegre. Az egészet elsimítottam,
kihúztam a sarkokhoz, végül kicsit megkócoltam egy kanállal, hogy a kakaós
masszából lejjebb is jusson.
Megszórtam a késsel durvára
darabolt dióval, majd a meggyet egy kevés liszttel megszórtam, összeráztam és a
szemeket elosztottam a piskóta tetején.
200ºC-on sült 6-8 percig, majd visszavettem a hőfokot 170-180-ra és
további 20 percig hagytam sülni. Tűpróbával ellenőrizni kell.
Rácsra tettem, pár perc után
lecsatoltam a forma oldalát és hagytam hűlni. Végül az aljától is
megszabadítottam, úgy tettem a rácsra. Ha teljesen kihűlt, lehet porcukrozni.
Nagyon finom könnyű, puha desszert.
Gabika, nagyon csábítóan néz ki!
VálaszTörlésköszönöm, telitalálat a recept :)
Törlés