eperrel, egy kevéssel, hogy még
jobb legyen ☺ Nem csináltam még
ilyet, de ahogy néztem különböző recepteket, ez a vastag, dús, tömény csokis
krém valahogy nagyon csábítónak tűnt. És a lutri, az izgalom, hogy vajon
összeáll-e? A szűz kéz szerencséje, vagy ki tudja? Tán az a titok, hogy ne
ismételjünk? Nem tudom. De ez nagyon jól sikerült.
kb. 15 dkg zabkeksz összetörve
3-4 dkg olvasztott vaj
2-3 evőkanál eperlekvár, amivel
majd az alapot megkenjük
2 tojás sárgája
2 evőkanál kristálycukor + vanília
aroma vagy vaníliás cukor
15 dkg 70%-os jó minőségű
étcsokoládé
3 dkg vaj (1 púpozott evőkanálnyi
kb.)
csipetnyi só
2,5 dl jéghideg 30%-os habtejszín
(fagyasztóba tenni egy kis időre!)
2 teáskanál porcukor
1 zacskó habfixáló
pár szem eper, fehér csoki
reszelék vagy szórócukor a tetejére
A zabkekszet mozsárban
összetörtem, de zacskóba téve egy sodrófával is megoldhatjuk ezt a kérdést. Az
olvasztott vajjal összekevertem és az előzőleg kivajazott kapcsos torta formába
simítottam. Egy pohár aljával jól lenyomkodtam, majd hűtőbe tettem a dermedni.
Kicsit szkeptikus voltam, összeáll-e, mert frissen eléggé szétugrottak a
keksz morzsák. Végül sikerült, ekkor már meg tudtam kenni a lekvárral.
A krémhez 2 db gőz fölé tehető
fém tálra van szükség, plusz majd a habveréshez kell még egy edény. Ezeket nem
árt előkészíteni. Az egyik fém tálban az összetört csokit olvasztottam fel
kevergetve gőz fölött, ebbe a vajat is belekevertem a végén, majd félre tettem.
A másikban a tojás sárgákat a
cukorral, vaníliával folyamatosan kevergetve besűrítettem, majd a csipet sót is
belekevertem. Még melegen ezt a sodót hozzáöntöttem a csokis krémhez és
elkevertem. nem kell megijedni, ekkor sűrűvé válik a masszánk.
A harmadik lépés a tejszín, amibe
beleszórtam a porcukrot és a habfixálót, majd gyors fokozaton felvertem sűrű,
de még folyékony állagra. Ezt a tejszínt 3 részletben óvatosan a csokis tojásos
masszához kevertem, végül az egészet a keksz alapra kanalaztam és e tetejére
tettem a felszeletelt epret. Betettem a hűtőbe és másnapig rá se néztem.
Az igazság pillanata aztán másnap
délután következett el. Meleg vizes vékony pengéjű késsel körbevágtam, majd
kikapcsoltam és óvatosan levettem a forma oldalát. Ez bizony állt, ahogy azt
kell ☺ A vizes kés maradt,
azzal szép szeleteket is tudtam vágni belőle. Igazi ízbomba, bűnösen finom!
Nagyon szép lett, és tetszik az ötlet a villa alakú folttal.
VálaszTörlésNagyon tetszik Gabi, hétvégén jó idő esetén kerti parti, tuti, hogy ez lesz a desszert... duplázva. Köszönöm.
VálaszTörlésÓ de jó, biztos lehetsz a sikerben :) Örülök :)
Törlés