A Hawaij történetéről itt olvashattok, nem elírás, ezt a fűszerkeveréket valóban így hívják. És ha már
Hawaij, ami nem az a Hawaii, hanem egy jemeni fűszerkeverék, akkor ananász is. A fűszerkeverék hiánya azonban nem akadály, különféle
borsokkal, kevés kurkumával, szegfűszeggel, petrezselyemmel is nagyon finom lesz. A lényeg az édes - sós harmónia.
2 nagy fél csirkemell filé
1 doboz darabolt ananász (enyhén
cukrozott)
fokhagyma granulátum
mindeféle bors (tarka, citromos,
narancsos) frissen durvára őrölve
kevés citromlé és citromhéj
petrezselyemzöld
Hawaij fűszerkeverék 1
mokkáskanálnyi 1-2 dl forró vízben feloldva (helyette 1 – 1 késhegynyi kurkuma,
szegfűszeg, koriander, kömény)
sűrítéshez ízlés szerint: tejszín
/ kókusztej / tejfölös habarás
Szokásomtól eltérően több
alternatívát is megadtam, mert nekem a sűrítésnél pl. mindhárom szimpatikus :)
Aztán lehet úgy is, hogy egyszer így, egyszer meg úgy.
A csirkemellet kisujjnyi csíkokra
daraboltam és a borsokkal, sóval és a citrom lereszelt héjával meg egy fél
citrom levével jól összeforgattam. Ezt a főzés előtt 2 órával érdemes
megcsinálni és ekkor már nem kell a hűtőbe visszatenni a húst, hogy ne legyen
túl hideg. Az ananászt leszűrtem, de a leve kell, tegyük félre.
Semleges olajat öntöttem egy
vastag serpenyőbe (repce- vagy kukorica) és jól felhevítettem, majd rádobtam a
húst. Alaposan lepirítottam, majd kitettem egy tálba. A serpenyőbe most az
ananászt tettem bele, azt is átforgattam, majd visszatettem a húst és
felöntöttem az ananászlével valamint a fűszeres alaplével. Fedő alatt pároltam.
elég sok elfőtt, elpárolgott a szaftból, ezért pótoltam még mindkét
folyadékkal.
Ezután már csak a sűrítés következett,
mi most a tejfölös habarást választottuk, végül a jó bőven mért
petrezselyemzöld következett. Ezután már csak állni hagytam egy kicsit majd a
fűszeres basmati rizs társaságában tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése