A klasszikus egyensúly túrós
pogácsát alakítottam át egy kicsit. Ha a zsiradék mennyisége ugyanannyi, mint a
liszt és a túró, akkor nagyon zsíros nekünk, ezért kicsit könnyítettem rajta. A
finomlisztet is felcseréltem teljes kiőrlésű és rétesliszt keverékére. Jobb
lett, mint az eredeti ☺
25 dkg túró
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg rétesliszt
12 dkg margarin vagy 8-9 dkg zsír
1,5 teáskanál só
1 csapott mokkáskanál
szódabikarbona
2-3 evőkanál tejföl
1 tojás sárgája a kenéshez
fekete és fehér szezámmag a
tetejére
Nagyon gyors és kevés munkát
igénylő ez a sós harapnivaló. Egyetlen „hátránya”, hogy a pihentetést nem lehet
megúszni. Reggel összeállítottam a tésztát, de délutánra már kipihente magát a
hűtőben és lehetett csinálni.
A sok pogácsa mellett néha kell
egy kicsit más forma is, ezért most a kocka mellett döntöttem. De ha már...
akkor legyen most szabályos ☺
Az ujjnyi vastagra kinyújtott tésztát vonalzó szélességűre daraboltam egy
derelyevágó segítségével.
Sütőpapírral borított tepsibe
pakoltam őket és megkentem a felvert tojás sárgájával.
Egyik sort fekete, a másik sort
pedig fehér szezámmaggal szórtam meg. Eszembe jutott, hogy ki lehetne rakni
csipesszel a dobókocka pöttyeit, de ez már azért nem az én műfajom ☺
A tepsit a 180º C-ra előmelegített légkeveréses
sütőbe tettem és 20-25 perc alatt szép pirosra sütöttem a kockákat. A
szódabikarbonától kicsit megemelkedtek, így tényleg majdnem tökéletes kockák
lettek.
Frissen finom ropogós a külseje,
puha a belseje. Zárható dobozban jó pár napig eláll, másnap már az egész puha
és ekkor a túró íze is jobban előjön. Finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése