Egy
vendégposztot osztok most meg veletek: sosem titkoltam, hogy Párommal mindketten
nagy konyhakedvelők vagyunk. Ez a nálunk már hagyományossá vált karácsonyi ebéd
az ő specialitása, ezért átadom neki a billentyűzetet:
Hozzávalók:
1
fél pulykamell (2 – 2,5 kg)
kb.
25 dkg natúr gesztenyemassza
kb.
30 dkg darált sertéshús
2
csomag aszalt szilva
1
dl vörösbor az áztatáshoz (6 dl a szakácsnak ☺)
1
tojás
2
– 3 zsemle tejben megáztatva
1
– 1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, majoranna és tárkony
vöröshagyma
1-2
gerezd fokhagyma ízlés szerint
őrölt
kömény
frissen őrölt bors
só
„Ettől
az ételtől indokolatlanul fél sok háziasszony, nem olyan vészes az elkészítése ☺
Én
azért szoktam pulykából csinálni, mert kényelmesebb nagy szelet húsokkal
dolgozni, de ha valaki a csirkét jobban szereti az is jó.
A
hús: csak friss, nem fagyasztott
húsból szabad csinálni és erről meg is kell győződni. A pulyka cicit úgy
szeleteljük keresztben, a vastagabbik végéről kezdve, hogy először elkezdünk
vágni egy kb. 1 cm vastagságban, de nem vágjuk végig; az alsó széle előtt
(deszka) 1 centivel abbahagyjuk a vágást és új vágást indítunk megint kb. 1
centire, de azt már végig vágjuk. Másképpen fogalmazva: mintha szalámit szeletelnénk; az első szeletet majdnem teljesen
levágjuk, a másikat teljesen és ha utána széthajtjuk, egy nyolcast kapunk ☺ Ezek
után így szét lehet nyitni a húst és egy folpack fóliát ráterítve finoman
kiklopfoljuk és így egy szép, nagy, tölthető, de még kezelhető szelethez
jutunk. Egy emberes pulykamellből 5-6 ilyen nagy szelet lesz, a „maradékot” el
lehet használni más ételhez.
A
töltelék: 1/3 darált hús, 1/3 natúr
gesztenye és kb. 1/3 a tejben áztatott zsemle is. Én darált húsnak sertés
lapockát szoktam használni + a mellről
leeső apróságokat; ledarálom és egy hagymás, fokhagymás alapon egész kevés
zsíron megpárolom, sóval, őrölt borssal, köménnyel szoktam ilyenkor ízesíteni,
de nem kell „készre” csinálni, egy fél óra elég neki. Ha kihűlt összekeverem a
kinyomkodott és szintén ledarált zsemlével és a gesztenyével valamint a
tojással. A pulyka húshoz nagyon jól megy a hagyományos
baromfi fűszerkeverék (majoranna, tárkony , bazsalikom, rozmaring és
kakukkfű egyenlő arányban) és ajánlom, hogy abból a maradék vörösborból is
keverjünk bele 2-3 kanállal, melyben előtte a mikróban 1-2 percig megpároltuk
az aszalt szilvát; az a kevés alkohol természetes ízfokozóként fog dolgozni a
sütéskor, de nem olyan mennyiség, ami elvinné az ízeket.
Összeállítás: a kiterített és mindkét oldalán kicsit elősózott,
borsozott húson masszírozzuk el tölteléket kb. fél cm vastagságban (a szélére
nem kell!), tegyünk rá egy sorban jó sűrűn az előzőleg már egy kevés borban
mikróban előpárolt aszalt szilvából és tekerjük fel lehetőleg szorosan, majd
tegyük a ferdén az alumínium fóliára tett baconra (egy adaghoz 5-6 darabbal
számolhatunk) és a két oldalon kilógó szalonna csíkokat hajtsuk vissza a
tetejére, majd jó szorosan tekerjük a fóliába és már mehet is a tepsibe. 180ºC
-on kb. 90-100 percig süssük, majd vegyük ki, hagyjuk kihűlni valami jó hűvös
helyen és másnap mehet a fagyasztóba.
Karácsonykor
csak elő kell venni annyi rudat, amennyi el fog fogyni, levenni róla az
alufóliát és egy jó fél óra alatt kicsit kizsírozott tepsiben készre sütni. Ha
nem olvasztjuk ki, akkor tegyük hideg sütőbe, hogy legyen ideje átmelegedni. Sokat
dob az ízén, ha ekkor még mellé teszünk pár gerezd fokit; csak az illatok miatt
és mehet még aszalt szilva is. Amíg elkészül mellé a krumplipüré a pulyka is szépen
megsül. Így marad idő élvezni a karácsonyt. A megmaradó töltött pulykatekercsek
pedig a későbbiekben is nagyon jól tudnak esni egy hétvégi ebéd gyanánt.
Jó étvágyat! „
Jó étvágyat! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése