Spenótos száraz lasagne lapjaimat
végre felhasználtam és egy igazi mindent bele „lasagne”-t hoztam össze ☺ Az idézőjel indokolt, ugyanis az
elkészítési módon és a tésztalapokon kívül semmi más nem hasonlít egyetlen közismert
lasagne-ra sem.
Hozzávalók (17 x 26 cm-es
sütőtálhoz)
kb. 30 dkg száraz spenótos
lasagne lap
2 db batáta (édesburgonya)
10 dkg főtt gesztenye (készen
kapható)
kb. 20 cm-es jégcsap retek
kecskesajt vagy más, friss sajt
Grana Padano a tetejére
szerecsendió
őrölt édeskömény
szines bors
só
5 dkg vaj
5 dkg liszt
½ liter tej a besamelhez
A terv az volt, hogy 3 rétegűre
készítem a lasagnét, 2 narancssárga és egy fehér sorral a zöld lapok között.
Ezt az összeállítást előre biztosan nem tudtam volna kitalálni, egyszerűen ezek
az alapanyagok voltak itthon ☺
Mikróban készítettem elő a
töltelékeket: az édesburgonyát kis kockákra vágtam és egy kevés olivaolajjal,
szerecsendióval és sóval mikróban megpuhítottam. A kész gesztenyéket kisebbre
daraboltam és összekevertem a kettőt.
A jégcsap retket is felkockáztam
egy másik edénybe, arra édeskömény magot őröltem, sóztam és szintén a mikróban
néhány perc alatt megpároltam – csak annyira, hogy olyan karalábés állaga
legyen.
A besamelhez a vajat
felolvasztottam egy lábasban, beleszórtam a lisztet, simára kevertem és egy
kicsit pirítottam. Felöntöttem a tejjel, sóztam és megszórtam szerecsendióval
és frissen őrölt borssal. Felfőztem a mártást szép simára.
Következett az összerakás: a
sütőtál aljára öntöttem a besamelből, majd egy réteg tésztalapot helyeztem el
belenyomva a mártásba. Ehhez némelyiket méretre kellett vágni, mert nem akartam
átfedést. Erre jött az édesburgonyás keverék fele, majd megint egy sor tészta,
és besamel. Ezután a jégcsapretek következett és erre morzsoltam rá a kecske
krémsajtot, meg egy kevés friss szemcsés sajtot. Megint tésztalapok, besamel, végül a batáta másik
fele következett. A záró réteg megint egy tésztasor és a maradék besamellel jól
eloszlatva belocsoltam az egészet. A Padano sajtból reszeltem a tetejére és
letakarva ment a sütőbe 180ºC-on
légkeveréssel. Kb. 30-35 percig így sült, utána levettem a tetőt és pirosra
sütöttem a lasagnét.
A végére teljesen összeértek az
ízek, igazán különleges lett az édeskés – sós ízek együttese.
Ilyen egy kreatív szakács. Ügyes voltál!!! Én megenném
VálaszTörlésKöszönöm szépen, gondoltam, hogy Neked is bejönne :)
Törlés