Második.... egyszer már volt, de
attól nem voltam elájulva. Igaz, akkoriban még maga a rizottó készítése sem
volt meg teljesen jól. Az utóbbi időben azonban megszerettem a répa formájú
hosszúkás céklát (talán van fajtaneve is, de én nem tudom, mi az). Sokrétűen
használható, édes, nincs olyan erős földíze, mint a nagy golyóknak. Hamarabb
meg is fő, sül, vagy párolódik.
Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) rizottó rizs
1 dl fehérbor
kb. 1 liter zöldség- vagy
csirkeleves
vöröshagymakrém
1 gerezd fokhagyma
2 – 3 db kis hosszúkás cékla (30 – 40 dkg)
kakukkfű
édeskömyény mag
frissen őrölt bors
só
Parmezán vagy Grana Padano
1 – 2 dkg vaj
lila sonkahagyma a tetejére
Korábban azt is tapasztaltam,
hogy a cékla nem tudott a roizottóban megpuhulni, ezért most másképpen álltam
neki. A céklát meghámoztam, kockákra vágtam. Egy kevés olivaolajjal
meglocsoltam, szórtam rá kakukkfüvet, édeskömény magot, sót és borsot. Jól
összekevertem és a mikróban 8 -10 perc alatt (közben többször kivéve és
megkeverve) roppanósra pároltam.
A rizottót a szokásos módos
készítettem: fazékban felforraltam az alaplevet. Olivaolajra egy kevés
vöröshagymakrém, a vékonyra szeletelt fokhagyma és egy kis keverés. Ezután ment
rá a rizs, ezzel is kevertem, majd ráöntöttem a bort. Amikor az elfőtt, merőkanalanként
adagolva adtam hozzá az alaplevet folyamatosan keverve. Közben fűszereztem még,
ebbe is tettem a kakukkfűből és az édeskömény magból is.
Amikor a rizs már majdnem jó
volt, akkor kevertem hozzá a céklát. Ezért lett ilyen világos, lazac színe (vagy
meggymártás???). Pár percig együtt
főttek, végül beletettem a vajat. Ekkor már elzártam a gázt. A vajtól selymessé
vált, a színei is pasztellek lettek. Végül a reszelt Parmezánt is belekevertem.
Fedő alatt egy pár percig pihentettem.
Tálaláskor a felkarikázott lila
sonkahagymát csak a tetejére szórtam. Így állt elő ez a rózsaszín világ
☺
Klassz! Így még nem ettem céklát, de ezt most nagyon megkóstolnám! :)
VálaszTörlés