Újabb nagymama recept, a bejgli,
ami évtizedek óta ugyanígy készül nálunk. Ez volt az első alkalom azonban,
amikor én sütöttem meg. Kellő izgalommal és várakozással tekintettem az esemény
elé és
örömmel zsebeltem be a – mi tagadás, hízelgő – dicséreteket ☺
Hozzávalók (6 db, kb. 30-32 cm
hosszú rúdhoz):
120 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
6 evőkanál kristálycukor
22-24 dkg sertészsír (vagy 30 dkg Rama margarin)
3 tojás sárgája
kb. 3 dl tejföl
1 dl tej
1 teáskanál só
A töltelékhez darabonként:
12-15 dkg darált dió vagy mák
12-15 dkg kristálycukor
reszelt citromhéj
mazsola
kb. ½ dl forró tej
Az élesztőt a langyos cukrozott
tejben felfuttattam. A lisztet a cukorral és a sóval elkevertem és a margarinnal jól elmorzsoltam. Amikor már
egyenletesen apró szemcsés volt a tészta, hozzá tettem a kissé felkevert
tojássárgáját, majd folyamatos dagasztás mellett a felfutott élesztős tejet is.
A továbbiakban már kézzel gyúrtam
és ekkor került bele a tejföl, apránként adagolva. Annyi, hogy jól gyúrható és
nyújtható tésztát kapjunk.
A darált mákot és a diót egy-egy
külön edényben összekevertem a kristálycukorral, és a mákosba belereszeltem 1 citrom héját. A
forró tejet evőkanállal adagolva a
tölteléket keverve állítottam be a kellő nedvességet. A vizes homokhoz tudnám
hasonlítani a megfelelő állagot. Egyéni ízlés kérdése, de mi szeretjük, ha
ropog benne a kristálycukor, ezért nem kell túlságosan kikeverni.
A tésztát 6 egyenlő részre
osztottam, majd egyenként kinyújtottam kb. 3 mm vastagra.
A tölteléket is elosztottam és
egyenletesen a tésztára simítottam. Megszórtam mazsolával, tortalapáttal
ellapogattam és magam felé haladva szorosan feltekertem. A széleit begyűrtem és
a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Ezt ismételtem még ötször, a 6 rúd 2
tepsiben fért el kényelmesen, 4-5 cm távolságot hagytam közöttük.
Megkentem őket tojás sárgájával,
villával megszurkáltam és szobahőmérsékleten pihentettem jó 2 – 2,5 és fél
órát.
Előmelegítettem a sütőt 150-160 ºC-ra alsó-felső állásban. A bejgliket tojásfehérjével is lekentem, még megszurkáltam és ment be az első adag. Ezen a hőfokon sültek 30 percig, majd 130ºC-ra mérsékeltem a hőmérséklete és még 15 – 20 percet sült.
Feltétlenül ajánlok hozzá egy kis pohárka desszertbort - a legjobb a Tokaji Aszú vagy az édes Szamorodni. Együtt, egymás ízét kiemelve teszik igazán ünnepélyessé a karácsonyt.
Gyönyörű bejgliket készítettél, nem csoda, hogy mindenki dicsérte! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
VálaszTörlés