A 20. Blogkóstolón Serpenyővirtuóz sorsolt és egy olyan kedves blogger társamat kaptam, akinek
munkásságát régóta figyelemmel kísérem. Csodás süteményei vannak, sósak,
édesek, keltek és krémesek egyaránt. Ő nem más, mint Tortafüggő Marisz.
Boldogan vetettem bele magamat a sütiparadicsomba és egy csodás kelt kuglófot választottam ki. 1 – 2 hónapja lehet, hogy megvettem a kuglófsütő formát és nem
volt még felavatva. Ez a kakaós mazsolás kuglóf pont kapóra jött ☺
1,5 dl langyos tej
15 dkg olvasztott vaj
csipet só (csapott teáskanállal mehet)
10 dkg kristálycukor
1 cs Burbon vaniliás cukor
2 tojás
fél – fél citrom és narancs
reszelt héja
kevés sárga vanilia aroma
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
Kettéválasztás után az egyik felébe
1 maréknyi gőzölt mazsola
2 evőkanál kakaópor
Gyakorlatilag nem változtattam semmin, a vaniliás cukor és a kétféle
citrushéj jött csak hozzá pluszban. A kakaót én is kevés forró vízzel és egy
kis kristálycukorral elkeverve adtam a tésztához.
Kelt tésztát eddig többnyire úgy készítettem, hogy langyos tejben
felfuttattam az élesztőt, itt azonban nem így kellett eljárni. Először a
folyékony hozzávalókat kevertem össze (a felsorolás sorrendjében) a tejbe
reszeltem bele a narancs és a citrom héját és a vanilia aromát is
hozzáöntöttem. A végén jöttek a száraz hozzávalók, a liszt és a rámorzsolt
élesztő.
Géppel alaposan kidolgoztam a tésztát, kettéválasztottam, az egyik
felébe beledolgoztam a kakaót és hozzákevertem a mazsolát, majd külön – külön
edényben letakarva kelesztettem. Nehezen indult meg, ezért a langyos sütőbe
tettem tálastól.
Amikor duplájára keltek, kinyújtottam őket, egymásra tettem és
feltekertem. A csíkból kört formáztam, összedolgoztam a végeket és beletettem a
kivajazott kuglóf formába. Amíg a sütő melegedett, tovább tudott kelni.
180ºC-on sütöttem, most nem légkavarással és amikor a teteje kezdett
pirulni, akkor egy előre formára vágott sütőpapírral letakartam. 45 perc alatt
meg is sült szépen.
A formában hagytam hűlni, aztán óvatosan talpra állítottam. Nagyon szép
lett, bár ez a fajta „sűrű” tészta nálunk inkább kenyér helyett vékonyra
szelve reggelire, vacsorára megy, sem mint desszertként egy ebéd után. Akár a
fonott kelt kalács, amit néhány nap után is pirítva tejeskávéval nagyon
szeretek.
A saját kalács receptem alapján, az említett klasszikus módon felfuttatva
az élesztőt sokkal könnyebb, ritkább szokott lenni a tésztám. Igaz, kicsit mások ott az arányok meg a liszt is kétféle. Hogy ez miért
van, nem tudom. Nem tudom, rosszul csináltam-e valamit, vagy ennek így ilyennek
kell lennie. Minden esetre azért az utolsó morzsáig elfogyott ☺
Gabi, nem tudom, mi lehetett nálad a gond, de valóban tömörebb a te kuglófod tésztája, mint az enyém, ha megnézed a képeket látszik. Én kenyérsütő géppel dagasztottam a tésztát, ami nagyon alaposan megdolgozza. De a liszt minősége, az élesztő frissessége, stb. is befolyásolhatja. Sajnálom, hogy neked nem lett olyan pillekönnyű, mint nekem szokott. No, majd talán legközelebb! :)
VálaszTörlésLáttam a képeken, azért is említettem meg. Nem baj, mert rossz nem volt, sőt :) Sok minden befolyásolja az eredményt és kétszer nem lesz semmi egyforma, de ez (is) a szépsége a konyhai alkotásoknak :)
VálaszTörlés