Az őszi – téli esős, ködös idő
nekem egyet jelent az asztalon gőzölgő ízletes és tartalmas levesekkel – ennyi
jó legyen már legalább ☺ Arról
nem is beszélve, hogy egy ilyen leves után lehet sütni valami finomat...
Hozzávalók:
40 dkg marha lábszár vagy
„gulyáshús” nagy kockákra vágva
1 maréknyi szárított vargánya
meleg vízben megpuhítva
1 kis fej vöröshagyma apróra
vágva, vagy 1 teáskanál a hagymakrémből
2 gerezd fokhagyma vékonyra
szeletelve
2 sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
½ nagy zeller
marhahúsleves alaplé
3-4 babérlevél
fél marék szárított majoranna
friss snidling felaprítva
só
frissen őrölt szines bors
1 púpozott teáskanál kukorica
keményítő
3-4 evőkanál tejföl
Levesbetétet nem tettem bele,
mert az ilyen levesek után többnyire valamilyen kelt, frissen sütött
tésztaféle következik... vagy egy jó kis palacsinta ☺
Egy kevés olivaolajon a marhahús
kockákat nagy lángon alaposan körbe pirítottam, csak utána nyomtam bele a
hagymakrémet és tettem bele a fokhagymát. Kicsit kevergettem, majd egészen
kevés alaplével felöntöttem. Beletettem a babérlevelet és a majorannát és fedő
alatt hagytam a húst puhulni. A folyadékot folyamatosan pótoltam.
Közben megtisztítottam a
leveszöldségeket. A sárgarépát 2 cm-es darabokra, a zellert és a fehérrépát még
nagyobb szeletekre vágtam.
Amikor már látszott némi remény
arra, hogy meg fog puhulni a hús, beletettem az időközben felpuhult gombát a
levével együtt. Így együtt is főztem őket, majd a leveszöldségeket is
hozzáadtam és ekkor már felöntöttem az alaplével, illetve még egy kevés vízzel
a kívánt mennyiségre. Pótoltam a sót, borsot és tovább, immáron készre főztem.
A keményítőt egy kevés vízzel
simára kevertem, belekevertem a tejfölt is és a levesbe kanalaztam folyamatos
keverés mellett. Már csak éppen felforraltam, elzártam a lángot, beleszórtam a
frissen felaprított snidlinget és fedő alatt hagytam kicsit pihenni.
Igazi intenzív ízű melengető
leves lett, a babérlevél a majorannával tökéletes párost alkotott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése