2015. április 16.

Mediterrán olivás zöldséges kenyér

Kicsit sok sárgarépát vettünk, valami jó kis receptet kerestem, amibe beletehetnék néhányat. Amit találtam, egy régi GoodFood magazinban, abban végül pont répa nem volt, de sok minden más igen ☺ Megtetszett, megsütöttem más belevalókkal és nem bántam meg.  Kellett az a répa bele.


Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
1 csapott teáskanál szódabikarbona v. sütőpor
1 dl olivaolaj
3 tojás felverve
1 dl tej
10 dkg reszelt karakteresebb sajt (Gouda, Maasdamer)
a evőkanál szárított kakukkfű
1 ág rozmaring
felkockázott aszalt paradicsom, ha van, de el is maradhat
frissen őrölt fekete bors

2 nagy szál sárgarépa
maroknyi fagyasztott ceruzabab
8-10 szem kimagozott zöld olivabogyó

E három zöldségféle bátran felcserélhető másra is. Nekem ezek voltak itthon.

A sárgarépát hosszában negyedekre, majd rövidebb hasábokra vágtam. A zöldbabbal együtt kevés sóval mikróban pár perc alatt előpároltam. Papírtörlőre téve hagytam megszáradni. Az olajbogyót karikákra vágtam.

A lisztet elkevertem a sóval, kakukkfűvel, borssal és a szódabikarbonával. A közepébe öntöttem a tojásokat, majd az olajat és a tejet is. Összekevertem, végül habverővel jól összedolgoztam, amíg sima tésztát nem kaptam.


A zöldségeket és az olajbogyót néhány darab kivételével lisztbe forgattam, majd a massza egy részét kiolajozott hosszúkás kenyérformába kanalaztam. Rátettem a lisztezett zöldségeket, végül betakartam a maradék masszával. Megkentem olivaolajjal és a kimaradt zöldségeket a tetejére tettem a rozmaring ággal együtt.


A sütőt 180ºC-ra előmelegítettem, majd 35-40 perc alatt légkeveréssel készre sütöttem a kenyeret. A vége előtt 8-10 perccel megkentem a tetejét még egy kevés olivaolajjal.


Rácsra téve hagytam kihűlni, ekkor már nagyon szépen lehetett szeletelni. A lisztbe forgatásnak köszönhetően a zöldségek egyenletesen eloszlottak a masszában igen szép látványt nyújtva. A sütéskor felszálló illatokról pedig inkább nem is szólnék ☺ de alig tudtuk kivárni, hogy szegény kihűlhessen.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon egyszerű és mégis különlegesnek tűnik, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg az, finom és ízlés szerint alakítható a fűszerezése is meg a zöldségek is benne.

      Törlés